close up photography of woman sleeping
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

7 hacks om beter te slapen

We hebben het allemaal druk en goede nachtrust is niet altijd onze hoogste prioriteit. Toch is het cruciaal dat je genoeg rust krijgt om goed te kunnen functioneren. Bovendien ben je veel efficiënter wanneer je goed uitgerust aan de slag gaat. Hierdoor houd je dan meer tijd over voor leuke dingen en een goede nachtrust. Een opwaartse spiraal dus! Laten we eens kijken hoe we beter kunnen slapen en de kwaliteit van het leven kunnen verbeteren.

 1. Wees consistent
  Idealiter ga je elke avonden op hetzelfde tijdstip slapen en sta je elke ochtend op hetzelfde tijdstip op. Het is alleen logisch dat je bijvoorbeeld in het weekend een uurtje of twee later je bed uit stapt. Probeer toch een slaaproutine op te zetten waarbij je elke nacht binnen een uur of twee consistent gaat slapen en wakker wordt. Met kleine veranderingen kun je aanleren om vroeger te gaan slapen. Hoe minder je bedtijden schommelen, hoe beter je kunt slapen en hoe makkelijker je kunt opstaan.
 2. Leg je telefoon weg
  Het licht van je telefoon vermindert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Bovendien stimuleert je telefoon je gedachten en de activiteit van je hersenen. Nachtmodus helpt dit al tegen te gaan, maar het beste blijft toch om je telefoon helemaal aan de kant te leggen ongeveer een uur voordat je wil gaan slapen.
 3. Eerder sporten
  Adrenaline die vrij komt tijdens het sporten maakt je alerter. Dit is meestal een gewenst effect, maar niet als je binnen drie uur wil gaan slapen. De adrenaline van het sporten blijft namelijk tot wel 3 uur actief waardoor het lastiger zal zijn om in slaap te vallen.
 4. Minder cafeïne in de middag
  Cafeïne onderdrukt de stofjes die je door de dag heen langzaam voorbereiden op de nacht. Je leent als het ware energie van de toekomst. Daarom kak je waarschijnlijk ergens in de middag of avond ook weer in. Cafeïne blijft to wel 8 uur in je lichaam rondzweven. Heb je zin in een kop koffie of thee in de middag? Kies dan een kopje zondere cafeïne en laat energiedrankjes staan.
 5. Slaapomgeving verbeteren
  De staat van je slaapkamer heeft een grote invloed op je nachtrust en hoe snel je kunt gaan slapen. Probeer daarom je slaapkamer zo in te richten dat je er alleen maar relaxed en slaapt. Met een comfortabel matras of topper van Matrasconcurrent en een rustige opgeruimde omgeving zul je beter kunnen slapen. Daarnaast is het goed om de temperatuur te verlagen naar ongeveer 18 graden Celsius.
 6. Routine bouwen
  Door elke avond een uur voor het slapen gaan een routine uit te voeren, weet je lichaam dat het bijna tijd is om te rusten. Je zult gemakkelijker in slaap vallen wanneer je aan een routine bent gewend.
 7. Extra hulp
  Heb je nog steeds moeite met in slaap vallen en een goede nachtrust scoren? Dan kun je andere hulpmiddelen inschakelen. Er zijn bijvoorbeeld apps die je helpen tot rust te komen en slaperiger te worden. Je kunt ook hulp vragen van een professional die kan kijken naar je voeding en mentale gezondheid.