Alles wat jij moet weten over zoetstoffen

Zoetstoffen, wanneer je vandaag de dag een rondje door de supermarkt loopt ontkom je er bijna niet meer aan. In steeds meer producten zijn deze vervangers voor suiker te vinden. Suiker is namelijk ontzettend ongezond. Het is slecht voor je gebit en je wordt er dik van als je er dagelijks te veel van binnen krijgt. Om over diabetes en andere gezondheidsklachten nog maar niet te spreken. Logisch dat veel fabrikanten van voedingsmiddelen op zoek zijn naar een gezonder alternatief en die ook steeds meer en vaker gaan aanbieden. Wist jij het onderstaande al over zoetstoffen?

Zoetstoffen kunnen worden ingedeeld in twee categorieën

Zoetstoffen kunnen in principe worden ingedeeld in twee verschillende categorieën. Zo heb je aan de ene kant de intensieve zoetstoffen en aan de andere kant de extensieve zoetstoffen. Intensieve varianten zijn, zoals eigenlijk al wel uit de naam kan worden afgeleid, zoeter dan suiker. Extensieve zoetstoffen daarentegen zijn iets minder zoet dan suiker. Van intensieve zoetstoffen heb je vaak maar heel weinig nodig om de gewenste zoetheid te bereiken. Omdat ze geen energie leveren en daardoor ook niet dik maken, worden ze veel gebruikt in dieetproducten. Acesulfaam-K, aspartaam en stevia zijn de bekendste voorbeelden. Sorbitol, mannitol en xylitol zijn voorbeelden van polyolen of extensieve zoetstoffen. Deze zijn minder zoet dan suiker en zijn bovendien in geringe hoeveelheden terug te vinden in groente en fruit. Daar waar acesulfaam-K, aspartaam en stevia geen energie leveren, leveren polyolen zo’n 2 kilocalorieën per gram op.

Zoetstoffen worden vaak gebruikt in combinatie met suiker

Daar waar suiker heel stabiel is zijn zoetstoffen dat meestal niet. De meeste zoetstoffen kunnen namelijk niet goed tegen verhitting of staan erom bekend dat ze na verloop van tijd hun zoete smaak verliezen. Ook kunnen sommige zoetstoffen een nare bijsmaak of nasmaak hebben. Bij suiker heb je hier geen last van. Daarom worden zoetstoffen vaak in combinatie met suiker gebruikt. De suiker zorgt er dan voor dat de nare bij- of nasmaak wordt gemaskeerd. Bovendien kan toevoeging van een kleine hoeveelheid suiker aan de zoetstoffen ervoor zorgen dat de smaak van suiker beter nagebootst wordt of dat de zoete smaak nog meer versterkt wordt.

Er bestaan ook natuurlijke zoetstoffen

Hoewel zoetstoffen goedgekeurd zijn, een E-nummer bevatten en daarom veilig in gebruik zijn, kunnen wij het heel goed begrijpen dat al die aparte benamingen misschien toch niet zo lekker in de oren klinken. Gelukkig zijn er ook natuurlijke zoetstoffen te koop, onder meer bij Vehgroshop. Denk bijvoorbeeld aan honing, agavesiroop of kokosbloesemsuiker. Neem eens een kijkje!