Auto op de zaak? Dit moet je weten

Als zzp’er rij je misschien veel rond. Daarom is het handig om een auto op de zaak te zetten. In deze blog lees je alles dat je moet weten over een auto op de zaak.

In Nederland kan jij je auto op de zaak zetten. Dit betekent eigenlijk gewoon dat jij jouw auto gebruikt voor het werk. Als zelfstandig ondernemer kan jij bijvoorbeeld kiezen om zelf een auto te kopen of er één te leasen. Een auto zakelijk verzekeren is ook iets waar je goed over na moet denken. Een auto op de zaak heeft veel fiscale voordelen, wij vertellen je er meer over.

ZAKELIJK EEN AUTO KOPEN OF LEASEN

Het is een vraag die veel ondernemers stellen wanneer ze een nieuwe auto op de zaak willen. Moet ik de auto kopen of zal ik hem leasen. Bij het kopen van een auto zal de auto daadwerkelijk na de aankoop van jou zijn. Het is dus jouw eigendom, bij een leasecontract is hij over het algemeen nog van de leasemaatschappij. Je kan ook een financial leasecontract aangaan, hierbij is de auto wel van jou en betaal je hem over een bepaalde periode af aan de leasemaatschappij.

Het voordeel van een auto zakelijk kopen:

Het wordt gezien als een zakelijke uitgave die je weer kan aftrekken van de belasting. De auto is officieel van jou en jij kan hem verkopen wanneer je wil. Je bepaalt waar en wanneer je onderhoud wil doen.

Het voordeel van een auto zakelijk leasen:

Je gaat altijd in een nieuwe auto naar klanten. Ook kan je afhankelijk van het leasecontract de maandelijkse kosten aftrekken van de belasting. Daarnaast heb je geen rompslomp zoals onderhoud en reparaties. De kosten hiervoor zijn vaak voor rekening van de leasemaatschappij.

ZAKELIJKE AUTOVERZEKERING VERPLICHT

Jij mag als ondernemer zelf beslissen of jij jouw auto op de zaak zet of er privé mee gaat rijden. Zodra jij jouw auto op de zaak zet betekent dit ook dat jij hem zakelijk moet verzekeren. Een normale autoverzekering is niet geschikt wanneer jij jouw auto zakelijk gaat gebruiken. Privé kilometers die je maakt met je zakelijke auto zijn ook verzekerd met een zakelijke autoverzekering. Een verzekeraar hanteert diverse criteria wanneer jij een autoverzekering afsluit, onder andere het aantal gereden kilometers, verhouding zakelijk en privé, het risico van de bedrijfstak waarin je werkzaam bent. Wil jij een goede zakelijke autoverzekering, kijk dan naar de link.  

AFTREKBARE KOSTEN ZAKELIJKE AUTO

Wanneer jij een auto zakelijk rijdt kan je nog meer kosten zakelijk aftrekken. Zo kan jij een bedrijfsauto’s vele malen goedkoper rijden. Maar ook brandstofkosten kan je afschrijven. Denk daarnaast nog aan tolkosten, parkeerkosten, de wasstraat, veerboten, maar ook je motorrijtuigenbelasting zijn aftrekbare kosten. Zelfs onderhoud en reparatie horen bij de kosten die je af kan trekken van de winst. Uiteindelijk kan dat dus aan het einde van het jaar een behoorlijke smak geld opleveren bij elkaar opgeteld. Kijk hier of een auto op de zaak voor jou een slimme oplossing is.