Auto van de zaak tips door zzp-boekhouder

Ziet u nog de bomen door het bos in het land van de zakelijke auto? Er is een groot aanbod. Koop, lease, bestelbus, nieuwe auto, elektrisch, youngtimer, oldtimer. Maar wat is fiscaal interessant voor u? Dat kan per zzp’er wisselen, weet zzp-boekhouder.

We zetten de opties op een rijtje.

Keuze aanbod

De verkoper in de showroom bespiegelt u vaste alle voordelen van de auto van de zaak. Maar ‘elk voordeel heb zijn nadeel’ zei de grootste Nederlandse voetballer ooit al. En dat is de bijtelling voor privé gebruik. Die is normaliter 22 procent over de nieuwwaarde. Vaak is die bijtelling gelijk aan de afschrijving, waardoor een nieuwe auto vaak nog te overwegen is. En fiscaal voordelig. Een auto van twee of drie jaar oud is fiscaal al vaak minder gunstig.
De bijtelling bij een wagen van tussen de twee en veertien jaar oud is veelal hoger dan de afschrijving. Wij adviseren daarom meestal om zo’n wagen niet zakelijk te kopen. Al is het één en ander ook afhankelijk van het aantal geschatte zakelijke kilometers die u per jaar denkt te gaan rijden.

Ander nadeel is dat u elk jaar 2,7 procent van de cataloguswaarde dient aan te geven voor de omzetbelasting.

Hecht u weinig waarde aan status of uiterlijk vertoon dan is de youngtimer een optie. De bijtelling is dan 35 procent over de dagwaarde.

Youngtimer als auto van de zaak

Voor de youngtimer of oldtimer, geldt een gunstige bijtellingsregeling.  Voor het privégebruik van deze auto’s hoeft u geen bijtelling te betalen over de nieuwwaarde. Er geldt een apart tarief van 35 procent van de dagwaarde van de auto.

Elektrisch zakelijk rijden

Het kan ook interessant zijn om een elektrische auto aan te schaffen als auto van de zaak. De bijtelling van 4 of 8 procent voor elektrische auto’s is in 2021 helaas omhoog gegaan. Die is nu twaalf procent.

Privé de auto aanschaffen

Uiteraard zijn er tal van ondernemers die al weten dat een zakelijk auto wel leuk klinkt voor de buhne, maar fiscaal weinig voordeel oplevert. Zij kopen gewoon privé een auto. Helaas moet u de speakers privé betalen en het onderhoud ook. Maar u mag wel de zakelijk gereden kilometers tegen 0.19 eurocent per kilometer aftrekken. Een minimale aftrekpost, maar u ontloopt de bijtelling.