Bekende Nederlandse regisseurs: dit zijn ze

Wat zijn de bekendste Nederlandse regisseurs? We helpen je graag op weg met dit handige overzicht. Het is goed om de verschillende regisseurs te kennen en de films welke ze hebben gemaakt. Polderdrama en scheldkanonnades en veel meer! Je beleeft het allemaal met de bekende Nederlandse regisseurs. Dit zijn ze!

Martin Koolhoven: Suzy Q

De tv film Suzy Q was zijn debuutfilm. Het ging over een puber in de jaren zestig (Carice van Houten). Hij scoorde goed met De Grot in 2001 en kreeg een Gouden Kalf voor zijn regie. Hij maakte ook nog de kinderfilms Knetter en later het Schnitzelparadijs. De laatste film werd zeer goed bezocht.

Theo Van Gogh: beauty met low budget

Hij stond bekend om zijn prachtige films welke hij met een klein budget wist te maken. Hij is natuurlijk op een tragische manier om het leven gekomen. Hij heeft meerdere films gemaakt. 06 was zijn tijd ver vooruit met telefoonsex als thema. Zijn meesterwerk was Blind Date. Het ging over een koppel wat moeite had met het verlies van hun dochter.

Anton Corbijn, de fotograaf

Hij werd bekend als fotograaf met zijn grofkorrelige zwart wit foto’s van popsterren en acteurs. Hij regisseerde ook videoclips voor Metallica, Nirvana en U2. Hij ging later ook films regisseren en maakte Control in 2007 over het leven van Ian Curtis. Ook heeft hij een thriller met George Clooney gemaakt.

Ruud van Hemert: Schatjes

Hij is doorgebroken met zijn debuutfilm Schatjes. Het is een film vol met grof taalgebruik, volop seks en veel donkere humor. Van Hemert filmt een gezin dat elkaar op allerlei manieren het leven zuur maakt. Mama is Boos is ook een succes voor hem. Honneponnetje is ook door hem geregisseerd wat geen groot succes was. Later was Ik ook van jou wel weer een topper.

Marleen Gorris: De Stilte rond Christine M.

Een mysterieus rechtbankdrama met een bijzonder einde. Het won een Gouden Kalf. In 1995 won Antonia een Oscar als beste film uit het buitenland. Hierna ging hij internationale producties maken, zoals John Turturro en Vanessa Redgrave.

George Sluizer

Hij heeft veel internationale producties gemaakt. Hij is bekend geworden met Spoorloos met TIm Krabbé’s Gouden Ei. Het ging over een ontvoerde vrouw welke opgespoord moest worden. Ook in het buitenland werd de film goed ontvangen. Hij regisseerde ook de Amerikaanse remake Sluizer. Hij werd een veelgevraagde regisseur.

Paul Verhoeven

Natuurlijk mag hij niet ontbreken. Hij brak door met Turks Fruit in 1973 en is daarna bekend geworden over de hele wereld. Total Recall met Arnold Schwarzenegger, Basic Instinct met Sharon Stone en ook Zwartboek in Nederland.