De bekendste nederlandse oorlogsfilms

Hou jij ook van films van eigen bodem? Het is goed om te starten met de Nederlandse oorlogsfilms. Ze gaan vaak over de Tweede wereldoorlog. We sommen graag samen met je de bekendste Nederlandse oorlogsfilms op. Je krijgt dan een goed beeld van wat er mogelijk is. Vervolgens kun je een van deze films gaan kijken!

De overval uit 1962: een zeer succesvolle film.

Mogelijk is het de meest succesvolle Nederlandse film aller tijden. Het is een film welke lang in de bioscopen heeft gedraaid. Ook is de film in het buitenland uitgebracht. Het gaat om een verfilming van de grootste verzetsdaden van de Tweede Wereldoorlog en hoe het heeft gezorgd voor succes.

Oorlogswinter uit 2008

Er zijn veel onderlinge conflicten tussen gezinnen en families in een dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Moeten ze diplomatieker zijn? Heldhaftig? Strijdvaardiger? Ontdek het allemaal in deze geweldige film.

De aanslag uit 1986, bekroond met een Oscar

Het is een film welke bekroond is met een Oscar voor beste buitenlandse film. Het verhaal begint met het doodschieten van landverrader Ploeg. Het gebeurt bij het huis van de familie Steenwijk en de buren. De buren drukken het lijk naar het huis van de familie Steenwijk. Acties hebben gevolgen. Het is een bijzonder film.

Oorlogsgeheimen uit 2014 ten tijde van de Tweede Wereldoorlog

Het is een film welke ons naar 1943 brengt. Het is een grote ellende. De vrienden Lambert en Tuur hebben het goed met elkaar. Maartje komt in de klas en ze deelt een geheim met Tuur. Lambert’s vader wordt de burgemeester en de vriendschap wordt getest. Tuur ontdekt, dat zijn familie bij het verzet zit. Het is een mooie film welke is gebaseerd op het boek van Jacque Vriens.

Het meisje met het rode haar uit 1981 geschreven door Theun de Vries

Het boek is door Theun de Vries geschreven. Het is het verhaal van Hannie Schaft welke een verzetsstrijdster is. In de Tweede Wereldoorlog stopt ze met haar studie rechten. Ze gaat bij het verzet. Het lukt haar niet om haar acties tot een goed einde te brengen. Ze is geen killer. Ze wordt opgepakt voor het einde van de oorlog en doodgeschoten. Ze wordt in de duinen begraven.

In de schaduw van de overwinning uit 1986: een Weinreb affaire

In de oorlog hebben de verzetsstrijders bevolkingsregisters vernietigd om zo de Joden te beschermen. De Duitsers waren hier niet blij mee en veel verzetsstrijders stierven bij deze acties. De hoofdrollen worden door Edwin de Vries en Jeroen Krabbe gespeeld.

Pastorale 1943 met Rutger Hauer

Naast Rutger Hauer speelden ook Renee SOutendijke n Sylvia Kristel mee. Ze hebben een mooi oorlogsdrama gemaakt. Het speelt zich af op het platteland in de Betuwe. Er waren twee verzetsgroepen actief. Er waren ook veel Nederlanders welke contact hadden met de NSB. Het ging daarom niet altijd goed.

Zwartboek uit 2006

De film begint in Israël in een Kibboets. Herinnering komen naar boven bij twee oude vrienden. Het is een geweldige film. Het heeft de titel Beste Nederlandse film gekregen in 2008. Hij is door Paul Verhoeven geregisseerd en het was de doorbraak rol van Carice van Houten voor een internationale carrière.