De verschillen tussen échte en namaak houten vloeren

Met een houten vloer geef je jouw huis een warmere look en feel en krijgt je huis meer karakter. Een houten vloer of parketvloer misstaat daarom ook niet bij een oude boerderij of een klassiek herenhuis. Wees je er echter wel van bewust dat hout ‘leeft’. Dat houdt in dat een houten vloer reageert op bijvoorbeeld wisselingen van temperatuur of luchtvochtigheid. Daarom zijn er ook talloze verschillende vloeren in omloop die de houten vloer nabootsen. Wil jij weten wat voor type houten vloer het beste bij jou past? Lees dan dit blog!

Verschillende soorten hout

Een échte houten vloer is natuurlijk prachtig. De keuze is daarnaast ook nog eens enorm, want er zijn natuurlijk veel soorten hout beschikbaar. Vloeren van eiken, notenhout, esdoorn, grenen of bamboe: het bestaat allemaal. Daarnaast kan je ook nog eens variëren in het motief van de houten vloer. Kies je voor visgraat, de Hongaarse punt of voor ga je toch voor de échte houtlook?

Namaak

Mocht een échte houten vloer toch niet helemaal jouw ding zijn, dan kan je altijd kiezen voor een kunststof vloer. Deze ingenieuze vloeren zijn zo gemaakt dat ze in elke kleur, motief en structuur kunnen worden gemaakt. Zo zijn ze nauwelijks van echte vloeren te onderscheiden. Daarnaast is een kunststof vloer ook nog eens eenvoudig te leggen, onderhoudsvrij en gaat het jaren mee.

Onderhoud van écht hout

Een echte houten vloer heeft natuurlijk veel onderhoud nodig. Dit kan variëren van dagelijks onderhoud, tot aan wekelijks en jaarlijks onderhoud. Dagelijks onderhoud bestaat uit het schoonhouden van de vloer door middel van de stofzuiger.

Dweilen is een taak dat wekelijks moet worden uitgevoerd. Doe dit niet te vaak want dan trekt het hout krom vanwege de grote hoeveelheid aan vocht. Gebruik ook een speciaal middel dat geschikt is voor het reinigen van een houten vloer zoals een zeep of olie die voedt en niet uitdroogt.

Elk jaar dient een houten vloer in de was of in de olie te worden gezet. Door dit te doen wordt de vloer intens gereinigd en gevoed. Dit kan je zelf doen maar voor het beste resultaat kan je dit het best laten uitvoeren door een professional.