Een bedrijfsdeur in een tijdelijk gebouw? Kan dat?

Tijdelijke gebouwen duiken op veel verschillende plaatsen op en zijn bijna niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Tijdelijke gebouwen worden gebruikt bij piekbelasting in logistieke centra of op productielocaties, bij strandtenten of evenementen of, een iets actueler voorbeeld, test- of vaccinatielocaties.

Ook in tijdelijke gebouwen kan het wenselijk zijn om grotere hoeveelheden materialen of goederen naar binnen of buiten te verplaatsen. Een bedrijfsdeur kan dan zeer wenselijk zijn, echter denken velen dat het plaatsen van een bedrijfsdeur in een tijdelijk gebouw niet mogelijk is, of zonde van de investering. Dit hoeft niet zo te zijn.

Geen standaard deuren

Bij een standaard bedrijfsdeur denkt men vaak aan een overheaddeur. Een grote deur, bestaande uit panelen, die aan het plafond van een gebouw gemonteerd wordt. Dit type deur is niet geschikt om te plaatsen in een tijdelijk gebouw. De constructie van het tijdelijke gebouw (uiteraard afhankelijk van het type) is meestal niet geschikt voor montage van een dergelijke deur, omdat deze aan een stevig plafond verankerd moet worden. Door de verankering aan het plafond zijn ze ook minder geschikt om later weer gedemonteerd en opnieuw gebruikt te worden. Er zijn echter wel deuren waarbij dit wel kan.

Vrijdragende bedrijfsdeuren

Een tijdelijk gebouw vraagt om een deur die vrijwel vrijstaand is, in verband met de minder stevige constructie. Tevens moet de deur gemakkelijk opgebouwd en weer gedemonteerd kunnen worden. Een deur waarbij dit mogelijk is, is de Compact bedrijfsdeur van Rolflex. Deze heeft alleen een vlak montageframe nodig langs beide zijden van de deuropening. De deur kan daardoor in vrijwel elk type tijdelijk gebouw gemonteerd worden. Door het vouwprincipe, waarbij de deurpanelen boven de deuropening worden opgevouwen, neemt de deur vrijwel geen plek in. Ook kan de deur vrij gemakkelijk worden gedemonteerd zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties van de deur.

Voorbeelden

De Compact deur van Rolflex is gemonteerd in diverse tijdelijke gebouwen, bijvoorbeeld in tenten bij evenementen als het Eurovisie songfestival in Rotterdam afgelopen jaar, maar ook in een strandtent die opgebouwd is uit zeecontainers. In het laatste geval is de deur gebruikt als afsluitbare gevel, waarbij de deur bij mooi weer geopend wordt en bij slecht weer een binnenruimte creëert. Bekijk voor meer informatie de projecten op de website: www.rolflex.com