Een ongeluk zit in een klein hoekje: zo voorkom je het thuis

Onbezorgd wonen willen we allemaal. Toch ligt er thuis meer gevaar op de loer dan we denken. Zo moet 50 procent van de ongevallen die thuis plaatsvinden door een arts behandeld worden. Om de kans op een ongeluk in huis te verkleinen, vertellen we hoe je 4 veelvoorkomende thuisongevallen kunt voorkomen. Ook lees je tips voor meer veiligheid in en om huis.

1. Koolmonoxidevergiftiging

Wist je dat er per jaar zo’n elf mensen in Nederland door koolmonoxidevergiftiging komen te overlijden? Daarnaast belanden er honderden in het ziekenhuis of op de Spoedeisende Hulp. Helaas blijven deze aantallen stijgen en de meeste gevallen zijn te wijten aan een kapotte cv-installatie waar te veel koolmonoxide uit vrijkomt. De oplossing: periodiek cv-onderhoud en het installeren van CO-melders (koolmonoxidemelders).

Tip: Voor meer veiligheid in en om huis kun je je tegenwoordig abonneren op allerlei handige woondiensten, waaronder professioneel cv-onderhoud. Zo heb je er nooit meer omkijken naar en is je cv-installatie altijd in prima staat.

2. Van de trap vallen

Je zou het misschien niet denken, maar de kans dat je thuis een fatale val maakt is groter dan dat het gebeurt tijdens een fietsrit of vliegtuigreis. Zo kan een ongelukkige val van de trap al snel een ellendige afloop hebben. Zorg daarom dat het in de hal en op de trap altijd opgeruimd is. Laat geen speelgoed slingeren en leg ook geen voorwerpen op de treden. Door je trap goed te verlichten en te voorzien van antislip, ga je een stuk veiliger de trap op en af.

3. Ongeluk tijdens het klussen

We zijn dol op doe-het-zelven, maar al dat klussen komt ook met risico’s. Omdat we niet altijd het juiste gereedschap tot onze beschikking hebben, grijpen we soms uit gemak naar gereedschap dat ergens anders voor bedoeld is. Zoals je je wel kan voorstellen kan zo’n situatie, waarin je bijvoorbeeld een schroef probeert los te draaien met een mes, vrij vervelend uitpakken en tot ernstig letsel leiden.

Gebruik gereedschap daarom alleen zoals het bedoeld is, en leen het van de buren als je het zelf niet hebt. Lees de handleiding door voordat je van start gaat en draag altijd voldoende beschermmiddelen om jezelf en de mensen om je heen te beschermen.

4. Brandwonden in de badkamer

Liggen er losse kleedjes op je badkamervloer? Weg ermee! Op ruwe vloertegels is de kans dat je een flinke uitglijder maakt een stuk kleiner. Daarnaast is ook een thermostaatkraan een aanrader, vooral als je kleine kinderen hebt. Bij een gewone douchekraan kan je kindje het warme water makkelijk opendraaien. Dit wordt al snel te heet: bij 65 graden kunnen er al nare brandwonden ontstaan. Met deze simpele maatregel kun je dat makkelijk voorkomen.