Eind van het jaar in zicht? Denk nog aan deze praktische zaken!

Zodra het eind van het jaar in zicht is, zijn velen van ons toe aan rust en de viering van de feestdagen. Helemaal begrijpelijk! Maar vergeet niet dat er aan het eind van het jaar nog een aantal regelzaken een rol spelen, op het gebied van financiën bijvoorbeeld. Dit zijn onze tips.

Overstap van verzekeraar

Het eind van het jaar is het uitgelezen moment om eens kritisch te kijken naar je verzekeringen, zoals je zorgverzekering, reisverzekering en inboedelverzekering. De zorgverzekering is doorgaans de belangrijkste verzekering om naar te kijken, aangezien het om je gezondheid gaat. Ben je nog tevreden en voldoet de verzekering nog aan je wensen? Dit betreft zowel de verzekering als de verzekeraar: je kunt natuurlijk op beide vlakken aanpassingen doen of overstappen. Kijk ook of je je eigen risico wilt verlagen of verhogen. Tot 31 december kun je je huidige verzekering opzeggen. Ook is het slim om op tijd een nieuwe, aanvullende verzekering aan te vragen, mocht je hier gebruik van gaan maken. Denk aan een tandverzekering die past bij je persoonlijke situatie. Wellicht staat er een bepaalde behandeling op de planning, of wil je meer dekking bij bijvoorbeeld tandcontroles. Op die manier kun je afwegen wat voor jou belangrijk is in het nieuwe jaar.

Nieuwe energieleverancier

Als je dan toch bezig bent op het gebied van je ziektekosten verzekering, is er nog meer om aan te denken. Laten we vooropstellen: zorg en gezondheid staan natuurlijk op de eerste plek. Daarom is het met name belangrijk om naar deze verzekering te kijken, samen met je eventuele andere verzekeringen. Maar wellicht wil je ook overstappen van energieleverancier, door een goedkopere of betere aanbieder te kiezen. Het is een logisch moment om dit aan het eind van het jaar te doen. Dan is het maar geregeld en hoef je je hier aan het begin van het jaar niet meer druk om te maken. Of oriënteer alvast en maak later de overstap.

Abonnementen analyseren

Het is vandaag de dag heel gebruikelijk om allerlei abonnementen te hebben. De sportschool, bibliotheek of bioscoop: we noemen maar wat voorbeelden. Ook thuis maak je waarschijnlijk gebruik van abonnementen om tv te kijken of muziek te luisteren. Handig natuurlijk! Maar blijf wel kritisch: welke abonnementen gebruik je en welke kun je eigenlijk beter stopzetten? Voorkom dat je onnodig geld kwijt bent aan abonnementen die je niet eens meer nodig hebt.

Jaaroverzicht bekijken

Houd je een jaaroverzicht bij, bijvoorbeeld van je bankgegevens of andere financiële documenten? Bekijk dit alvast tegen het eind van het jaar, om inzicht te krijgen. Zeker als je bijvoorbeeld een eigen bedrijf hebt, is het raadzaam om in de cijfers te duiken. Maar eigenlijk kan het sowieso geen kwaad om inzicht te hebben in je financiën. Waar is in het afgelopen jaar veel geld naartoe gegaan? Zijn er zaken waar je in het aankomende jaar op kunt besparen? Het is heel leerzaam om dit in te zien. Een financieel expert kan je natuurlijk helpen, mocht je het zelf moeilijk vinden om door de bomen nog het bos te zien. Het is een idee om hier elk jaar in de duiken, of bijvoorbeeld om het jaar of eens in de vijf jaar.

Schenking doen of ontvangen

Wil je een schenking doen of is het juist de bedoeling om dit jaar een schenking te ontvangen? Het is raadzaam om dit voor het eind van het jaar rond te hebben, met name als je een schenking geeft aan iemand. Mocht dit volgend jaar weer de wens zijn, kun je de schenkingen maar beter verdelen. Als je onder het jaarlijkse belastingvrije schenkbedrag blijft, hoef je zo immers geen belasting af te dragen. Zonde van het geld als het wel zou moeten, dus denk hier nog even aan voor het nieuwe jaar aanvangt.

Pak de bovenstaande klusjes nog gauw op aan het eind van het jaar. Het liefst allemaal, maar ook een deel ervan is al mooi om naar te kijken. Zo ga je meteen goed het nieuwe jaar in!