Energie besparen met buitenlampen met sensor

We zijn er allemaal steeds meer van overtuigd dat we iets moeten doen om duurzamer te leven. Voor de één is dat overstappen op een complete vegan leefstijl, de ander pakt het iets minder rigoureus aan. Maar iedereen beseft dat ook kleine dingen bij kunnen dragen aan een gezondere planeet. En sommige dingen zijn niet eens zo moeilijk, zoals het besparen van energie. We staan er vaak niet bij stil hoeveel energie we stiekem gebruiken voor dingen die eigenlijk echt niet de hele tijd aan hoeven te staan. Zoals verlichting. Hoe je kunt besparen op je verlichting, binnen én buiten, leggen we je vandaag graag uit.

Lampen met een sensor

Het gemakkelijks bespaar je energie met lampen met een bewegingsmelder. Dit kan binnen maar zeker ook buitenlampen met sensor kunnen een verschil maken.  Waarom zouden lampen buiten de hele avond en nacht aan moeten staan, als je ze eigenlijk alleen nodig hebt als je óf zelf buiten bent of er iemand bij je buiten staat of loopt? Dat scheelt waarschijnlijk heel wat uren aan licht en dus energie. Al lijkt het misschien niet heel veel, alle beetjes helpen.

Let er wel op dat de sensor zo staat afgesteld dat deze niet bij elke toevallige voorbijganger aanspringt, tenzij je dit natuurlijk wél wilt. Aan de andere kant: een goed sterke buitenlamp die iemand in de ‘spotlight’ zet schrikt wel inbrekers af!

LED-verlichting

Als je dan toch bezig bent: vervang je lampen, zowel binnen als buiten, zoveel mogelijk door LED. Dit is veel energiezuiniger dan alle andere opties, bovendien gaan LED-lampen jaren mee. En tegenwoordig zijn LED-lampen ook in zacht licht verkrijgbaar, waardoor dit ook geschikt is voor sfeerverlichting.

Steeds meer verlichting en accessoires zijn ook compatibel met LED. Voorheen wilden dimmers en sensoren vaker niet dan wel samen met LED werken, maar tegenwoordig kan dit ook heel goed. Het staat meestal aangegeven of de dimmer of sensor ook werkt met LED, hier kun je dus gemakkelijk op letten voordat je iets koopt.

De combinatie van LED-verlichting met sensoren is dus de meest duurzame, als je bepaalde plaatsen wil verlichten maar continu licht niet nodig is.