Gemiddeld verbruik gas: dit wil je erover weten

Gas is duur. Daar zijn we het vast ondertussen wel over eens. En daardoor is het goed als je meer weet over het gemiddelde verbruik van gas. Hoeveel verbruik je precies? En hoe kun je dit ontdekken? We vertellen je er meer over in deze blog.

Gas is een fossiele brandstof. Dit houdt in dat gas op sommige plekken uit de aarde wordt gehaald. Hierdoor komt er een moment dat gas opraakt. Dat bedoelen we dan ook met fossiel. Gas kan ook geproduceerd worden door verbranding van afval. Vaak zijn mensen vooral benieuwd naar hoeveel zij van dit gas gebruiken. En dan hebben we het vooral over het gemiddelde verbruik per dag, maand en per jaar. Dus laten we daar eens dieper op in gaan.

Hoeveel gas verbruik je met de dagelijkse dingen zoals douchen en koken?

Wat jouw gemiddeld verbruik gas is, is afhankelijk van een aantal zaken. Allereerst kun je het gebruik per dag, maand en per jaar wel bijhouden. Maar vaak is de ene dag de andere dag niet. Zo zal je in het weekend meer verbruiken dan doordeweeks. Je bent immers meer thuis. Hetzelfde geldt voor de zomer en de winter. Hier vertellen we straks meer op.

Per dag berekenen is wat lastig. Maar je kan de volgende vuistregel gebruiken. Als je jouw totale gasverbruik bekijkt dan kun je erop rekenen dat ruim 75% van dit totaal wordt gebruikt om je huis te verwarming. Water verwarmen om bijvoorbeeld een douche te nemen komt neer op 10 tot 20 procent van het totaal. En als je regelmatig thuis kookt dan komt dit neer op 5% van het totaal.

Wat is het gemiddelde verbruik van 1 tot meer personen in een huishouden?

Het gemiddeld van een huishouden is natuurlijk lastig te bereken. Allereerst is het lastig vast te stellen hoe je huishouden is opgebouwd, maar ook het type woning is hierbij afhankelijk. Woon je in een flat? Dan verbruik je gemiddeld 800 m3 per jaar. Wat neerkomt op 138 euro in de maand. Voor een gemiddelde woning komt dit neer op 1.190 m3 verbruik per jaar. Dit kost je ongeveer 195 euro in de maand. Uiteraard is deze prijs afhankelijk van de gasprijs.

Gemiddeld verbruik zomer versus winter

Het zal je niet verbazen, maar in de zomer verbruik je minder dan in de winter. Hierdoor betaal je in de zomer een overschot op het gebied van gas. Wat het verbruik in de winter weer compenseert. Hierdoor is je vaste maandbedrag niet afhankelijk van eventuele schommelingen. Aan het einde van het jaar wordt er gekeken hoeveel je echt hebt verbruikt. En wordt er een afrekening gedaan. Je ontvangt dan geld of moet juist bij betalen.

Wat is normaal verbruik gas en elektra?

Om te weten of jouw verbruik op het gebied van gas en elektra te hoog is of juist lager dan gemiddelde is het allereerst belangrijk dat je inzicht hebt in jouw verbruik. Dat doe je door de cijfers op te vragen. Gemiddeld verbruikt een Nederlands huishouden 1.170 kubieke meter aan gas. Uiteraard is het afhankelijk van jouw eigen energiecontract. Hoeveel je hiervoor moet betalen. Online kun je precies ontdekken hoeveel er gemiddeld wordt betaald voor jouw persoonlijke situatie. Denk bijvoorbeeld aan aantal personen in jouw huishouden en in wat voor een woning je woont.

Meer weten over fossiele brandstof? Bekijk deze video eens!