Gitaar leren spelen: met dit stappenplan word je een goede gitarist

Waar de ene persoon graag wil uitblinken met sporten, heeft de ander meer interesse in het (leren) spelen van een muziekinstrument. Er zijn een heleboel muziek instrumenten waar je uit kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een drumstel, kornet, accordeon, viool, harp, piano of een gitaar. Het allerbelangrijkste is, dat je achter je keuze staat. Wij leggen je in dit artikel uit hoe je het beste gitaar kunt leren spelen. Een gitaar is natuurlijke een graag geziene gast tijdens zwoele zomeravonden, met een lekker hapje en drankje erbij.  

Stap 1: Verdieping en aanschaf

Er zijn een heleboel verschillende soorten gitaren, die allemaal op een eigen manier te bespelen zijn. Welke gitaar het beste bij jou past, is niet direct te zeggen. Het is dan ook aan te raden om een bezoek te brengen aan een muziekwinkel, zodat je de verschillende gitaren eens goed kunt bekijken en kunt proberen. Het instrument moet ‘lekker aanvoelen’ en goed passen bij jouw lichaam.

Als je net begint met spelen, dan is een akoestische gitaar een goede om mee te starten. Deze heeft nylon snaren, welke niet heel pijnlijk voor de vingers. Ook heeft een akoestische gitaar een mooi en warm geluid. Wil je toch meteen rock and roll, dan is voor jou misschien wel een elektrische gitaar een goede om mee te beginnen. Deze zijn overigens wel een stuk duurder dan de akoestische variant. Houd er ook rekening mee dat je er een aparte versterker bij moet kopen.

Een goede beginners-gitaar (akoestisch) kun je al kopen voor rond de honderd euro. Merken die kwaliteitsgitaren in deze prijsklasse maken zijn o.a.:  Squier, Yamaha, Redwood, Farida, Ibanez en LaPaz.

Wil je nog niet direct een gitaar aanschaffen, dan kun je er ook voor kiezen om een gitaar te lenen van iemand, om er alvast een beetje feeling mee te krijgen.

Er zijn nog meer dingen die je nodig hebt om gitaar te gaan spelen;

 • Stemapparaat
  Om ervoor te zorgen dat jouw gitaar zuiver klinkt is het noodzakelijk om deze te stemmen. Hiervoor kun je een stemapparaat aanschaffen, of gebruik maken van een speciale app op je smartphone.
 • Plectrum
  Een plectrum functioneert als hulpstuk om de snaren van de gitaar aan te slaan, zonder je vingers te gebruiken. Dit maakt het niet alleen makkelijker, het zorgt er ook voor dat je geen pijnlijke vingers krijgt. Gitaar akkoorden sla je als beginner het beste aan met een licht plectrum aan te bevelen (tussen de 0,6 mm en 1,2 mm). Probeer vooral uit wat het beste in de hand ligt voor je gevoel.
 • Metronoom
  Met een metronoom kun je het ritme aangeven dat je moet spelen. Ritmegevoel is belangrijk als je gitaar wilt leren spelen. Je kunt zelf het tempo instellen.
 • Capo
  Een capo kan de toonhoogte van de gitaar veranderen, zonder dat je deze opnieuw hoeft te stemmen.
 • Gitaarstandaard of gitaarbeugel
  Je wilt natuurlijk je gitaar een mooie en veilige plek geven. Het beste kun je hiervoor een gitaarstandaard aanschaffen of een gitaarbeugel aan de muur bevestigen.

Stap 2: Namen en nummers van de snaren leren

Iedere snaar heeft een naam en nummer en het is belangrijk om deze te leren, nog voordat je daadwerkelijk gaat spelen. Van de dikste naar de dunste snaar is de volgorde: E(6), A(5), D(4), G(3), B(2) en E(1). De snaren zijn genummerd van de dunste naar de dikste snaar en een goed ezelsbruggetje om het te onthouden is Een Aap Die Geen Bananen Eet.

Stap 3: Gitaar stemmen

Het stemmen van je gitaar doe je door aan de knoppen van de kop te draaien. Op deze manier zet je een snaar losser, of juist strakker. Als de wijzer op het stemapparaat naar rechts wijst, dan moet je naar rechts draaien en wijst deze naar links, dan draai je ook naar links. Het is de bedoeling dat de wijzer uiteindelijk precies in het midden uitkomt.

Stap 4: Plectrum op de juiste manier vasthouden

Houd je plectrum vast tussen je duim en je wijsvinger en zorg dat het puntige gedeelte uitsteekt. Om op de juiste manier te kunnen leren gitaar spelen is het belangrijk dat je dit op de juiste manier doet.

Stap 5: Goede houding

Als je gitaar gaat spelen, dan is het belangrijk om op de juiste manier te zitten. Als je jezelf vanaf het begin dit verkeerd aanleert, dan dit ervoor zorgen dat je belangrijke speeltechnieken niet op de juiste manier doet.

Een goede houding aannemen doe je als volgt;

 • Laat de ronding van de gitaar op je rechterbeen steunen
 • Houd je elleboog op het bovenste uiteinde van de gitaar
 • Sla de snaren aan met alleen de beweging van je pols. Leuk dus niet met je hand op de snaren.
 • Laat je linkerarm loshangen
 • Ontspan en geniet!

Stap 6: Neem gitaarlessen en oefen voldoende

Om echt op de juiste manier gitaar te kunnen leren spelen is het een goed idee om gitaarlessen te gaan volgen. Daarnaast is het van belang om voldoende te oefenen. Doe dit zo vaak mogelijk! Het is van belang om voor jezelf een bepaalde discipline te krijgen hierin.