Hoe bereid je je voor op een verhuizing?

De tijd voorafgaand aan een verhuizing is voor veel mensen vaak een stressvolle tijd waarin veel voorbereidingen worden gedaan. Vanaf het moment dat je gaat verhuizen is het de vraag of je direct gaat beginnen met inpakken, of dat je je dat nog even uitstelt tot vlak tot het daadwerkelijk moet gebeuren. Hoewel elke verhuizing natuurlijk anders is, zijn er wel een aantal zaken die je een eindje op weg kunnen helpen met het voorbereiden op een verhuizing. Onze favoriete tips lees je in dit artikel.

Begin op tijd

Hoe eerder je begint, hoe minder je uiteindelijk daadwerkelijk stress hoeft te ervaren van de verhuizing. Je kunt immers alles veel meer opdelen in kleine taken die je over een langere tijd verdeelt. De spullen die je niet meer nodig hebt tot aan je verhuizing, kun je dus al direct gaan inpakken, ook al is de verhuisdag pas over een langere tijd. Dat brengt ons gelijk op het volgende punt:

Zorg voor een goede planning

Als het gaat om verhuizen is een goede planning zeker het halve werk. Op een moment dat je alles concreet van tevoren hebt gepland, scheelt dit je een hoop stress. Er zijn rondom een verhuizing immers zoveel zaken waar je aan moet denken, dat het goed zou kunnen dat je een heleboel vergeet. Door een planning te maken waarop je alle kleine taken schrijft die voltooid moeten worden, loop je niet het risico dat je taken over het hoofd ziet.

Verhuisdozen inslaan

Verhuizen gaat het makkelijkst wanneer je dit in verhuisdozen doet. Door alle losse kleinere objecten die je wellicht in je huis hebt staan zou het heel onhandig zijn om dit allemaal los te vervoeren. Verhuisdozen kopen is dan een heel geschikte uitkomst om gemakkelijker spullen te kunnen verhuizen. Denk er wel aan dat je altijd op de dozen schrijft wat er precies in de dozen zit, zodat je niet alle dozen overhoop hoeft te gooien wanneer je iets zoekt.

Opruimen

Een verhuizing is de ultieme mogelijkheid om alles wat je bezit even uit te zoeken. Je verhuist natuurlijk liever geen spullen die je eigenlijk net zo goed weg had kunnen gooien. Daarom is het verstandig om vlak voor een verhuizing even kritisch door al je spullen te gaan en op een Marie Kondo-achtige manier op te ruimen en zaken weg te doen.

Meten is weten

Tot slot is het belangrijk om van tevoren vast te stellen wat voor zaken door de deur passen en welke onderdelen eerst uit elkaar moeten worden geschroefd voordat ze verhuisd kunnen worden. Het is ook zonde wanneer je denkt dat je die ene bank zonder moeite de deur door zou moeten kunnen krijgen, maar dat in de praktijk ineens blijkt dat het toch niet past. Er ter plekke achter komen levert toch veel extra gedoe en tijd op.

Schakel vrienden in

Een verhuizing is het moment om je vrienden op te trommelen en om hulp te durven vragen. Veel mensen vinden dit vaak eng of spannend om te doen, omdat ze hun vrienden niet teveel tot last willen zijn. Toch gaat een verhuizing nou eenmaal veel sneller wanneer je gebruik kunt maken van veel verschillende handen. De uitspraak stelt het niet voor niets: “vele handen maken licht werk”.