Hoe gaat het nu met bekende Nederlandse pokeraars?

Sinds eind jaren ’90 van de vorige eeuw is pokeren populair in Nederland. En dan niet alleen aan de keukentafel met vrienden of in een achterafkamertje in het café of buurthuis, poker is ook nauw verbonden met de opkomst van internet. Online pokeren wordt al heel wat jaren gedaan, al was dat tot 2021 in Nederland niet toegestaan.

Ondanks dat heeft ons kikkerlandje een aantal bekende en succesvolle pokerspelers voortgebracht. Ken je Fatima Moreiro de Melo nog? Of Lex Velthuis, Marcel Lüske, Jorryt van Hoof en Rolf Slotboom? Wij zochten uit wat ze nu eigenlijk doen.

Fatima Moreiro de Melo

Fatima is misschien we dé speler die poker bij het grote publiek in Nederland onder de aandacht heeft gebracht. De voormalige hockeyster ging na haar succesvolle carrière op het veld voor een carrière in kaarten en deed dat niet geheel onverdienstelijk. Ze had een samenwerking met PokerStars, de grootste pokerwebsite van de wereld. In 2020 eindigde die samenwerking en sindsdien zien we Fatima ook niet meer aan de pokertafel.

World Poker Tour, CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0, via Wikimedia Commons

Tegenwoordig zien we Fatima vooral op tv, onder andere als sportdeskundige bij RTL Boulevard, maar ze schnabbelt ook wat bij bij andere programma’s. Ze heeft sinds 2007 een relatie met voormalig tennisser en tegenwoordig tenniscoach Raemon Sluiter.

PokerStars heeft momenteel nog geen vergunning om online poker aan te bieden in Nederland. Dit gaat naar verwachting wel komen. Voor nu kun je terecht in de pokerroom van enkele van de beste online casino’s van Nederland.

Marcel Lüske

The Flying Dutchman stond bekend om zijn onafscheidelijke zonnebril en verdiende tot 2021 meer dan 5 miljoen met het meedoen aan pokertoernooien en won internationaal 35 toernooien. Ook hij was verbonden aan PokerStars en hij is voor velen de beste Nederlandse pokeraar ooit.

Het was even stil rondom Lüske maar in juni 2022 kwam naar buiten dat hij poker niet geheel vaarwel heeft gezegd: hij gaat het European Open Poker Championship organiseren, waarvoor in alle landen lokale voorrondes gehouden gaan worden.

Lex Velthuis

De grootste pokerstreamer op Twitch komt niet uit Amerika of ergens anders ter wereld, maar uit Nederland en hij luistert naar de naam Lex Velthuis. En dat doet hij tot de dag van vandaag nog steeds. Ook hij behoort tot team PokerStars en speelt vele toernooien in Amerika en Europa.

Jorryt van Hoof

Jorryt vergaarde in een klap bekendheid toen hij in 2014 aan de finaletafel van het World Series of Poker main event in Las Vegas zat. Hij werd uiteindelijk derde, de hoogste klassering die een Nederlander ooit haalde op dit event.

In het dagelijkse leven speelt Jorryt online Pot Limit Omaha cashgames, een andere tak van de pokersport. Dit doet hij tegenwoordig onder andere bij GGPoker en je kunt hem dus nog steeds tegenkomen in de online pokerroom.

Rolf Slotboom

Tot slot duiken we nog in de carrière van Rolf Slotboom. Hij was geen onverdienstelijk pokeraar maar stopte in 2011. Later werd hij woordvoerder van de Nederlandse Pokerbond en verbond hij zich aan Centrum voor Verantwoord Spelen dat zich inzet voor een veilig en aantrekkelijk kansspelaanbod in Nederland. Rolf verzorgde onder andere trainingen en marketing.

Daarnaast kan Rolf een aardig stukje schrijven, hij schreef columns voor pokerwebsites en werkte mee aan verschillende boeken. Ook was hij te horen als pokercommentator bij Eurosport en was hij even woordvoerder voor de Nederlandse Schaakbond.

Sinds 2016 is hij woordvoerder voor de Nederlandse Biljartbond en verzorgt hij met zijn eigen bedrijf in voor trainingen en presentaties. Rolf staat bekend als een breed georiënteerd persoon met vele interesses en passies, waardoor je hem ook over politiek, maatschappij en andere zaken kunt horen.