Hoe vind ik een geschikte eettafel?

Past jouw eettafel niet meer bij het interieur? Dan wordt het de hoogste tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe. Omdat het aanbod tegenwoordig ontzettend groot is, is het niet lastig om een nieuwe eettafel te vinden. Helaas is lang niet iedere eettafel ook geschikt. Uiteraard wil je voorkomen dat je een eettafel koopt waar je binnen de kortste keren spijt van hebt. Daarom helpen wij jou in deze blog om een geschikte eettafel te vinden.

Bepaal de afmetingen van de tafel

Om een geschikte eettafel te vinden, moet je allereerst de afmetingen bepalen. Dit lijkt misschien een open deur, maar toch zijn er mensen die dit vergeten. Voor het bepalen van de afmetingen kijk je naar de omvang van de ruimte waar de tafel komt te staan. Meet deze altijd op voordat je aan jouw zoektocht begint. Hierdoor kun je de minimale en maximale afmetingen van jouw eettafel bepalen.

Vergeet bij het bepalen van de afmeting niet om rekening te houden met de stoelen die aan tafel staan. Als de tafel eenmaal staat, moet er namelijk genoeg ruimte zijn om stoelen naar achteren te schuiven. Wanneer hier niet of nauwelijks ruimte voor is, kan zitten en opstaan een hele opgave worden.

Let goed op de hoogte

Veel mensen richten zich uitstuitend op de lengte en breedte bij het bepalen van de afmetingen. Toch is de hoogte minstens zo belangrijk. Als je een te lage eettafel koopt, kun je hier mogelijk niet lekker aan zitten. Daarnaast kun je stoelen met een armleuning niet volledig onder een te lage tafel schuiven. Hierdoor wordt de ruimte rondom de tafel een stuk krapper. Een te hoge eettafel is overigens ook niet prettig. Je kunt dan in een onnatuurlijke houding zitten, wat kan resulteren in lichamelijke klachten.

Van welk materiaal is de tafel gemaakt?

Naast de afmetingen van een eettafel raden wij je ook aan naar het materiaal te kijken waarvan de tafel gemaakt is. Veel mensen laten zich bij de keuze voor het materiaal leiden door hun eigen smaak. Dit is een goede leidraad, maar vergeet niet dat de tafel aan moet sluiten bij de rest van jouw interieur. Is jouw huis ingericht volgens de landelijke of klassieke stijl? Dan is een houten tafel mooi. Voor een industrieel interieur is een tafel van metaal over het algemeen een beter keuze.

Rechthoekig, rond of ovaal?

Een laatste aandachtspuntje bij het uitzoeken van een nieuwe eettafel is de vorm. Kijk je naar een eettafel van Sfeer.nl? Dan zie snel genoeg dat er nogal wat mogelijkheden zijn voor wat betreft vormen van een eettafel. Zo kun je kiezen voor een rechthoekige eettafel, maar ook voor een ronde of ovale tafel. Laat de keuze voor de vorm vooral afhangen van de ruimte. Zo heb je voor een ronde tafel meer ruimte nodig van voor een rechthoekige tafel. Ronde tafels kun je immers niet in een hoek plaatsen of met één kant tegen de muur zetten.