Hoeveel mensen kijken nog tv vs streamen?

Al sinds de komst van het internet wordt er door experts gezegd dat het einde van het televisietijdperk in zicht is. Youtube zou namelijk een goede vervanger zijn voor lineair tv-kijken en ook het grotere aanbod van streamingdiensten zouden reguliere televisieprogramma’s vervangen. Toch lijkt het einde van het televisietijdperk niet zo dichtbij als voorheen misschien werd gedacht, omdat tv-programma’s, ook live, over het algemeen nog vrij goed worden bekeken. Hoe zal dit in de toekomst gaan en welke rol speelt de coronacrisis hierin? In dit artikel zetten we uiteen hoeveel mensen nog naar lineaire televisiekijken en hoeveel mensen streamen. Om altijd verzekerd te zijn van een snelle downloadsnelheid bij het kijken van jouw favoriete films of series via een streamingdienst, kun je het beste provider vergelijken.

Streamingsdiensten

Dat streamingdienst vandaag de dag ongekend populair zijn, kunnen we niet ontkennen. Kun je je nog voorstellen dat je naar de videotheek moest fietsen om een film te zien, met het risico dat een van de films op je wensenlijstje al verhuurd (en dus niet beschikbaar) was? Wij ook niet. Tegenwoordig heb je vanaf je woonkamer toegang tot een enorm groot aanbod van de leukste films en series, die gemaakt zijn over de hele wereld. Helaas doet de grootste streamingsdienst van Nederland, Videoland, geen uitspraken over hun cijfers – waardoor we geen conclusies kunnen trekken over het aantal mensen in Nederland wat programma’s streamt versus mensen die naar lineaire televisiekijken. Volgens analyses heeft streamingdienst Videoland ongeveer 835.000 gebruikers.

woman lying on bed while eating puff corn

Kijkcijfers

Natuurlijk wordt er veel gestreamd, maar nog niet zoveel dat de televisie echt niet meer aantrekkelijk is. Angela de Jong, tv-recensent en vaste columnist voor het AD, zei onlangs in de AD Media podcast dat televisie sinds de komst van corona juist een enorme boost heeft gekregen. Zo werd het programma ‘The Masked Singer’ waarin bekende Nederlanders in een pak wat ze onherkenbaar maakt een lied zingen, een enorme hit waar miljoenen mensen naar keken. Blijkbaar is er onder Nederlanders toch een behoefte om in een globale pandemie dezelfde programma’s te kijken als hun vrienden, familie of buren ook aanzetten op de vrijdagavond. De meest recente kijkcijfers en dag- of weekrapporten kun je dagelijks vinden op de website van stichting kijkonderzoek.

De toekomst

De verwachting voor de toekomst is echter wel dat streamingsdiensten zoals Netflix of Videoland nog veel groter zullen worden en lineaire televisie steeds minder populair zal zijn. Ben jij ook zo van het streamen? Zorg dan in ieder geval wel dat je een goede internetverbinding hebt, zodat je film of serie niet ineens hapert of moet laden tijdens een spannende scène. Hier ben je van verzekerd als je de juiste provider hebt uitgekozen door internetproviders vergelijken.