In de krokusvakantie naar de zon

Voor het noorden van Nederland breekt vanaf 19 februari de krokusvakantie aan, verwijzend naar het moment waarop het voorjaar z’n intrede doet. Een week later zijn ook het midden en zuiden van Nederland aan de beurt. Veel gezinnen hebben hun zonvakantie naar het buitenland de afgelopen twee jaar uitgesteld en gebruiken de krokusvakantie om nu alsnog naar de zon af te reizen. Niet alleen een vakantie naar een zonbestemming met hoge temperaturen is populair. Ook de wintersportvakantie staat voor veel gezinnen gepland in deze vakantieperiode. Oostenrijk, Zwitserland en het zuidelijk deel van Frankrijk worden hierbij het meest bezocht.

Citytrip leent zich goed voor het voorjaar

De krokusvakantie, maar bijvoorbeeld ook de vrije dagen rond Pasen in 2022, leent zich uitstekend voor een korte stedentrip. Veel mensen zullen niet voor een week afreizen naar bestemmingen als Aruba of Curaçao, waar de kans op mooi weer het grootst is in het voorjaar. De vliegtickets wegen qua kosten niet op tegen de korte periode dat men op de vakantiebestemming verblijft. Daar komt bij dat een stedentrip bij temperaturen rond de 20 graden Celsius veel prettig is dan in de warme Zuid-Europese zomer. Zeker in steden als Athene, Barcelona en Lissabon kan de temperatuur hier in de zomermaanden oplopen tot ver boven de 30 graden Celsius.

Wintersportvakantie in de krokusvakantie

Zoals ook in de inleiding van dit artikel genoemd werd: naast de zonvakanties zijn de wintersportvakanties populair. Veel mensen reizen per auto af naar Oostenrijk of Zwitserland, om aldaar te kunnen genieten van het skiën en snowboarden.

In mei naar een zonbestemming buiten Europa

Waar de krokusvakantie vaak te kort is voor een zonvakantie naar een bestemming buiten Europa, geldt dat niet voor de meivakantie. Deze vakantie duurt twee weken en wordt in 2022 opvallend vaak gebruikt voor vakanties naar Curaçao, Kaapverdië en bijvoorbeeld de Canarische Eilanden. Niet alleen dergelijke zonbestemmingen zijn in trek. Ook kiezen veel mensen tijdens de meivakantie voor een bezoek aan Amerika. Populair zijn steden als Florida, San Francisco en vanzelfsprekend New York. Een bezoek van twee weken aan deze steden is meer dan voldoende om hier tal van nieuwe indrukken op te doen en de aandacht even te verleggen na een drukke periode op het werk.

Veel Nederlanders hebben nog vakantiedagen over

Het feit dat de krokusvakantie door veel gezinnen wordt gebruikt voor een korte vakantie buiten Nederland, hangt samen met het feit dat werkenden vaak nog veel vakantiedagen open hebben staan. In de afgelopen twee jaar werden veel minder vakantiedagen opgenomen, doordat de mogelijkheden om te reizen beperkt waren. Nu veel landen hun regels flink hebben versoepeld, worden de vakantiedagen alsnog opgenomen. Daarnaast hebben veel mensen meer budget voor een vakantie. Het vakantiegeld van de afgelopen twee zomers bleef grotendeels op de spaarrekening staan.