Jaloezieën schoonmaken doe je zo!

Anno 2020 zijn jaloezieën de nummer één keuze voor raambekleding. Vooral de houten variant is razend populair. Logisch, want dit type raamdecoratie kent vele voordelen. Te beginnen met de vele opties qua privacy en lichtinval. Je kunt de lamellen immers zowel kantelen als op en neer bewegen. Daarnaast staan ze geweldig bij vrijwel elk interieur: van landelijk tot industrieel. Door de vele afwerking- en kleuropties is er voor een ieder wat wils! Tot slot zijn ze goed schoon te maken. Hoe precies? Dat leggen we je hieronder graag uit!

Stap 1

Begin de opfrisbeurt met het verwijderen van stof. Dit doe je eenvoudig met een droge doek of plumeau. Weinig tijd? Wikkel de doek om een vleestang. Zo pak je in één keer twee zijden mee. Er bestaan ook speciale borstels voor jaloezieën. Hiermee maak je in één beweging tot wel zeven lamellen tegelijk schoon! Ook de stofzuiger is een optie. Zorg er wel voor dat de borstelkop zacht en schoon is.

Stap 2

Heeft zich naast stof ook vuil op je jaloezieën genesteld? Dan kan je PVC jaloezieën en aluminium jaloezieën ook met een vochtige doek schoonmaken. Eventueel in combinatie met (milde) allesreiniger. Wees wel voorzichtig met houten jaloezieën. Wanneer hout in aanraking komt met (te) veel water kan volgende gebeuren: Het gaat vlekken of kromtrekken. Probeer daarom altijd eerst de droge methode. Pas bij zeer hardnekkig vuil kan je een je een licht vochtige doek gebruiken.

Stap 3

Drogen, drogen en nog eens drogen! Laat je jaloezieën na elke schoonmaakbeurt geruime tijd uithangen. Haal ze pas weer op als ze kurkdroog aanvoelen. Zeker bij houten jaloezieën is dit zeer belangrijk. Doe je dit niet, dan heb je kans dat juist het tegengestelde effect plaatsvindt. Namelijk dat je houten jaloezieën meer vlekken dan voor de schoonmaak vertonen.

Extra tip

Trakteer je geliefde jaloezieën elke maand op een kleine opfrisbeurt. Dit voorkomt dat vuil en stof zich aan de lamellen gaan hechten. Zo bespaar je jezelf op lange termijn dus extra moeite!