Juwelen drukken uit wie jij bent

De tijd dat juwelen een statussymbool waren, is al lang voorbij. Juwelen zijn een manier om je persoonlijkheid uit te drukken en een manier om je outfit af te werken. En daarvoor maakt het niet uit of je voor echte diamanten of kunstmatig gefabriceerde kristallen gaat: zolang jij het maar mooi vindt.

Juwelen die wat te zeggen hebben

Toch worden juwelen nog steeds gebruikt om bepaalde dingen te signaleren naar onze medemens. Het meest frappante voorbeeld daarvan is de verlovings- en de trouwring. Deze ringen signaleren naar andere mensen dat je een vaste partner hebt.

Een ander voorbeeld is het dragen van juwelen die aantonen dat je bij een bepaalde groep hoort. Denk aan klasringen of aan pins met het logo van jouw sportclub. En dat kan best breed gaan: mensen dragen broches en pins van hun favoriete boeken en films, of traditionele juwelen die hun afkomst tonen.

De koningin en haar vele broches

Koningin Elizabeth ll, de koningin van Groot-Brittannië, moet zich strikt aan het koninklijke protocol houden. Zij mag geen klasring of pin met het logo van haar favoriete film dragen. Dat komt omdat zij neutraal moet zijn. Zij mag niemand in haar rijk voortrekken. Doorgaans draagt de koningin dus een set oorbellen en een broche op haar linkerschouder.

Toch weet koningin Elizabeth haar persoonlijkheid uit te drukken. Zij kiest voor elke gelegenheid een broche. Vaak zijn die broches passend voor de gelegenheid. Zo draagt ze vaak broches die ze als geschenk kreeg van een land wanneer ze het staatshoofd van dat land ontmoet.

Maar soms drukt Elizabeth ll ook haar persoonlijke mening uit in de keuze van haar broches. Zo droeg ze tijdens het eerste bezoek met de voormalige Amerikaanse president Trump een broche die ze van Barack en Michelle Obama had gekregen. Subtiel, maar duidelijk.

Wat betekenen juwelen voor jou?

Vaak dragen mensen juwelen omdat ze een sentimentele waarde hebben. De oorbellen van jouw grootmoeder of de ring die jouw vader droeg. Of misschien draag je enkel juwelen die je zelf koos en betaalde, omdat je het waardevol vindt dat je op je eigen benen staat.

Er zijn enorm veel redenen om juwelen te dragen. En niemand heeft wat over te zeggen over jij wil dragen. Het hoeft niet voor de hele wereld duidelijk te zijn wat jouw juwelen betekenen. Je draagt wat jij mooi en waar jij waarde aan hecht.

Leef je dus uit. Draag wat je mooi vindt. Druk jezelf uit. Wees jezelf, van top tot teen.