Keuzestress? Zo kies je een opleiding die bij je past 

Een vervolgopleiding of cursustraject bepalen kan lastig zijn. Er is tenslotte heel veel keus. Zoveel keus dat je dat soms door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe zorg je ervoor dat je toch een opleiding uit kiest? Wij vertellen het jou in deze blog! 

Van een bbv opleiding tot aan een tussenjaar. De opties voor een opleiding kunnen groot zijn. Tegenwoordig zijn er alleen al op het hbo 1129 verschillende opleidingen. Voor wo-studies zijn dit er 400. En dan alle cursussen die er op dit moment zijn nog niet meegerekend. De keuze is reuze. Dit zijn de tips die wij voor jou hebben verzameld.

1.    Bespreek de opties met mensen die dicht bij je staan

De mensen die dicht bij je staan kunnen jou helpen met het uitzoeken van een richting. Daarom is het belangrijk om met mensen die bij jou in de buurt staan de opties te vertellen. Vertel tussen welke opleidingen je twijfelt. Al gaat het om een juridisch opleiding en een theateropleiding. Bespreek de voor en tegens. 

2.    Onderzoek waar je talenten liggen

Een opleiding ligt vaak in het verlengde van waar je goed in bent. Onderzoek daarom je talenten. Veel mensen die een opleiding hebben afgerond volgen hun eigen pad. En komen soms ergens anders terecht dan waar ze voor hebben gestudeerd. Daarom is een opleiding waar jij jouw talenten kunt ontwikkelen een mooie stap. Of je nu wel of niet later in die richting gaat werken. Je talenten neem je in elke baan altijd mee!

3. Begin op tijd met uitzoeken

Een opleiding of vervolgstudie uitzoeken doe je niet even in een uurtje. Begin daarom op tijd met uitzoeken van welke opleidingen er nu eigenlijk allemaal zijn. Bestel brochures of flyers. Bekijk online webinars of bijeenkomsten van de studies die je interessant lijken. En bekijk of je alle informatie tot je kunt nemen die je maar kunt vinden. Hier heb je tijd voor nodig, dus daarom het advies: begin op tijd. 

4. Benader studenten die op dit moment er studeren

De wereld draag je tegenwoordig in je hand. Daarom is het goed om huidige studenten bijvoorbeeld via Instagram of Facebook-groepen te benaderen. Zo kun je in een korte tijd veel te weten komen over verschillende opleidingen. En kun je rekenen op een 100% eerlijk antwoord. 

5. Ga mee op een meeloopdag of ga proefstuderen 

Je kunt niet direct in een enkele middag ontdekken of een studie bij je past. Maar meeloopdagen zijn wel een goede manier om sfeer te proeven. Je kan vragen stellen aan huidige studenten en je kan ontdekken wat bepaalde vakken nu eigenlijk inhoudt. Tegenwoordig kun je op veel hogescholen of universiteiten ook proefstuderen. Dan kun je een paar dagen meedraaien met een groep. Zo voel je nog veel beter of een opleiding bij je past. 

Schroom ook niet om een opleiding los te laten als je merkt dat het toch niet bij je past. Het aanbod is zo groot dat er echt een opleiding is die bij jou past. 

Meer weten over studiestress? Bekijk dan ook deze video!