Online gokken in Nederland legaal vanaf 1 oktober

Wist je dat het online aanbieden van kansspelen jarenlang illegaal was? Maar per 1 oktober is er een nieuwe wet van kracht wat het mogelijk maakt voor gokbedrijven om legaal kansspelen te gaan organiseren op het world wide web. Hierdoor is natuurlijk wel een vergunning nodig. In deze blog vertellen we jou er alles over!

Online gokken is natuurlijk een mooie manier voor mensen om lekker een potje te gaan spelen. Vanaf waar je maar wilt zijn. Maar je kan je ook voorstellen dat het internet een plek kan zijn waar het allemaal er niet altijd even eerlijk aan toe gaat. Daarom zijn er stappen gezet om het te legaliseren. Laten we je dat even uitleggen. Als je namelijk bijvoorbeeld wilt wedden op sport, zoals een voetbalwedstrijd. Dan kan dit alleen voor alle partijen eerlijk verlopen als iedereen zich aan de regels houdt. Het houden aan de regels is de basis van een vergunning of een licentie.

Kansspelautoriteit

Om de malafide aanbieders van online gokspelletjes te scheiden van de bedrijven die het wél volgens de regels spelen is de Kansspelautoriteit verantwoordelijk. De Ksa houdt in de gaten over bedrijven winst uitkeren en houden in de gaten of bijvoorbeeld minderjarigen zich kunnen aanmelden. Er zijn namelijk prioriteringscriteria, dit worden ook wel droogciteria genoemd. Als deze niet worden nageleefd of als mensen een melding maken, wordt er een onderzoek gestart.

Deze criteria houden onder andere bij of het mogelijk is om bijvoorbeeld met betaalmiddelen betaald kan worden die wij in Nederland veel gebruiken, denk aan iDeal.

Wet Kansspel op afstand

Afgelopen april ging de wet Koa officieel in, toen konden bedrijven een vergunning aanvragen. Er waren zowel Nederlandse bedrijven als buitenlandse bedrijven die hier wel oren naar hadden. Op dit moment zijn de bekendste Nederlandse gokbedrijven misschien wel de Nederlandse Loterij (Toto) en Holland Casino. Zij hebben dan ook een vergunning gekregen en mogen vanaf 1 oktober online gokspelen aanbieden. Verder zijn er nog 8 andere bedrijven die een vergunning hebben gekregen. Waaronder 6 buitenlandse bedrijven.

Waarom online gokken met een vergunning?

Als jij wilt gaan gokken online is het belangrijk dat je weet dat een bedrijf handelt naar een eerlijk geweten. Zoals we net al zeiden: je kan je voorstellen dat een bedrijf dat online opereert gokspelletjes kan beïnvloeden waardoor jouw kans om te winnen vermindert. Om het spel eerlijk te houden zijn er regels. Maar dat niet alleen. Gokken kan verslavend zijn. Daarom mag een gokbedrijf bijvoorbeeld alleen reclame maken onder heel strikte voorwaarden. Want dat trekt natuurlijk gokkers aan. Reclame mag nooit misleidend zijn.

Als je kiest voor een online gokbedrijf met een vergunning of licentie kun je ervan uitgaan dat de regels eerlijk worden gehanteerd en dat iedereen evenveel winkans heeft. Dat biedt jou de veiligheid die je nodig hebt.

Centraal Register Uitsluiting Kansspelen

Als je meer gokt dan goed voor je is kan je je straks in het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen zetten. Maar bijvoorbeeld familieleden of andere naasten kunnen dit ook. Op deze manier ben je beschermd voor de gevaren van online gokken. Want hoe leuk het ook is om een spelletje te spelen online op basis van gokken, het kan verslavend werken.

Zorg er daarom voor dat je met jezelf afspreekt met hoeveel je mag spelen en houd je hier dan ook aan. Zet ook eventueel een wekker om ervoor te zorgen dat je niet langer doorspeelt dan goed voor je is. En heb je je inzet terugverdiend? Zet dit dan direct weg zodat je verder kan spelen met je winst. Zo heb je nooit een verlies aan het einde van een spel.