Thuis werken aan je eetkamertafel: 5 tips 

Met de uitbraak van de corona crisis zijn we meer dan ooit verplicht om ons werk binnenshuis te doen. Ook degenen die vaker thuis hebben gewerkt, weten dat het een verschil is of je tussendoor even een koffietje kan halen bij de lokale koffietent om de hoek of dat je je huis eigenlijk niet uit kan tenzij het écht moet. Het is niet fijn om thuis in isolatie te zitten, maar om er het beste van te maken geven we je in dit artikel vijf tips om thuiswerken zo efficiënt mogelijk te maken. Good luck! 

Clean desk policy 

Een opgeruimd bureau is een opgeruimd hoofd. Dat klinkt cliché, maar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je echt productiever, sneller en minder gestresst werkt als je aan een bureau in een ruimte zit waar het opgeruimd is. Alle lege koffiekopjes, slingerende notitieblaadjes of andere rommeltjes kun je dus beter zo snel mogelijk wegwerken zodat je je kunt focussen op je werk. 

Zorg voor een comfortabele werkplek

Als je de hele dag op een krukje achter een klein tafeltje zit krijg je aan het einde van de dag waarschijnlijk pijn aan je rug en kun je gedurende dag niet bepaald comfortabel werken. Het helpt als je eetkamertafel rum genoeg is en je comfortabele eetkamerstoelen bezit. Als je het echt goed wilt aanpakken en een uitstekende ergonomische houding wilt dan kun je het beste gaan kijken voor bureaustoelen voor thuiswerken. Zo weet je zeker dat je meters kunt maken terwijl je geen zorgen hoeft te maken over een slechte houding.

Werk en comfort gescheiden houden

Het gevaar van thuis werken zit hem erin dat het lijkt alsof je geen onderscheid meer hebt tussen werk en ontspanning. Thuis kom je natuurlijk tot rust en heb je tijd om je dag te verwerken, maar wanneer je er ook werkt kan het moeilijker zijn om je werk niet mee te nemen naar de slaapkamer (letterlijk). Het helpt om een duidelijke verdeling te maken tussen welke ruimtes je wel komt tijdens werktijd (de eetkamer, keuken bijvoorbeeld) en in welke ruimtes je komt na je werk (slaapkamer, badkamer). Woon je wat kleiner of in een studio, probeer dan alsnog iets te veranderen aan je dagelijkse routine. Zit je normaal aan de linkerkant van de eetkamertafel, probeer dan tijdens het werken aan de rechterkant te gaan zitten etcetera. Zo creëer je het meeste rust.

Geen afleidingen toelaten 

Thuis zitten zonder collega’s betekent ook dat er niemand is die je op de vingers kijkt. Wat natuurlijk comfortabel is, maar het ook extra verleidelijk maakt om nog een paar minuten extra op Instagram te scrollen, koekjes uit de late pakken of even te knuffelen met je kat. Wil je echt productief zijn, sluit jezelf dan af voor alle mogelijke afleidingen: leg je telefoon bijvoorbeeld in een andere kamer.

Plannen, plannen, plannen

In de psychologie wordt je aangeraden om gebruik te maken van implementation intentions. Het lijkt heel erg op een normale planning, maar dan concreet en realistisch gemaakt, zodat hij haalbaar blijft. Je schrijft van A tot Z op wat je gaat doen, waar en hoe lang je denkt daarvoor nodig te hebben. Hoe meer in detail, hoe waarschijnlijker dat je je aan je planning kunt houden. Bijvoorbeeld: van 13:00 tot 13:25 ga ik 10 pagina’s lezen van boek X, aan de eetkamertafel. Wedden dat het werkt?