Uitleg over 5G en andere netwerken 

Je hebt er vast al wel over gehoord, 5G. Maar wat is het precies en hoe werkt 5G in vergelijking met andere netwerken? We duiken er wat dieper in. 

Er zijn de laatste jaren al heel veel generaties geweest aan mobiele netwerken. Zo hebben we 3G gehad, maar ook 2G en nu veel gebruikte 4G. Maar inmiddels zijn we alweer toe aan 5G. Dit is een netwerk met een enorme korte responstijd. Dit betekent dat je op het internet veel hogere snelheden kan bereiken. Niet alle telefoons kunnen het op dit moment nog aan, maar de nieuwste hebben al wel een 5G-ontvanger. Wat kunnen we precies met 5G en waarom moest het nog sneller? Is 5G schadelijk en kan ik het ook ontvangen met mijn sim only abonnement? 

Kan ik 5G ontvangen met sim only

Afhankelijk van jouw provider kan je zeker 5G ontvangen met sim only. Voor een 5G ready abonnement betaal je iets meer. Dit heeft te maken met de kosten voor de ontwikkeling van 5G, dit is zo’n 2 á 3 euro per maand. Natuurlijk ben je nog steeds afhankelijk van je telefoon om 5G te kunnen ontvangen. Niet alle telefoon kunnen namelijk 5G ontvangen. Hiervoor moet je een 5G ready telefoon hebben. 

Wat is 5G internet en hoe werkt het

Eigenlijk is het heel simpel, zo staat 5G voor de 5de generatie. Het is dus ook de 5de generatie mobiele netwerk. 4G heeft een snelle verbinding, maar toch is het minder stabiel, en daarnaast belast het je accu een stuk meer. 5G daarentegen heeft een heel ander systeem waardoor er veel meer apparaten en machines op kunnen worden toegepast. 

Wanneer er wordt gezegd: dit is de toekomst, dan hebben ze gelijk. Want met de komst van 5G kan er ook verder ontwikkeld worden in zelfrijdende auto’s. Zij hebben een snellere besturing nodig en soms zelfs internet van afstand. Daarnaast kan je ook denken aan zelfrijdende tractoren die worden bestuurd door sensoren. Je mag het dus wel degelijk de toekomst noemen met veel voordelen. 

5G antennes en gezondheid 

Je hoort misschien ook steeds vaker over de blootstelling aan straling. Bij 5G is er inderdaad een hoger stralingsniveau. Maar op dit moment zit jij met een telefoon in je hand of een laptop op schoot. Dagelijks word je al blootgesteld aan straling. Op dit moment zijn er dan ook geen bewijzen voor gezondheidsrisico’s door straling. Wel is het altijd goed om minder op je telefoon of chromebook of laptop te zitten. 

Over hoelang gebruiken we allemaal 5G 

Er zijn in Nederland steeds meer 5G antennes gekomen. Dit betekent dat er steeds meer gebruik kan worden gemaakt van zelfrijdende auto’s en de 5G netwerken. Hierdoor kunnen we sneller en effectiever werken dan we in de afgelopen jaren hebben gedaan. Ook de overheid investeert veel geld in het 5G netwerk. Je mag dus wel verwachten dat met vijf jaar tijd praktisch iedereen gebruik maakt van 5G. Is het niet met je telefoon dat is het wel met je elektrische auto.