Verrassende weetjes over Euro 2020

Nog meer dan tijdens andere edities wordt reikhalzend uitgekeken naar Euro 2020. Voetbal was het voorbije anderhalf jaar geen pretje. Geluidsbanden moesten de stadionsfeer in de huiskamer brengen maar slaagden daar maar half in. Ajax een belangrijke wedstrijd zien spelen in een leeg stadion stemde de echte supporter niet echt vrolijk. Laat staan dat je de mogelijkheid kreeg om live te supporteren. Zelfs een tornooi van je eigen zoon of dochter zat er niet in. Euro 2020 is de start van een voetbaljaar dat anders wordt. Samen wedstrijden kijken in de kroeg, weer publiek in het stadion. Dat alles nog niet hetzelfde is als bij een vorige editie, daar maalt niemand om. Het enthousiasme is twee keer zo groot. Hier zijn enkele verrassende weetjes over Euro 2020. 

Nederland speelt al zijn groepswedstrijden thuis 

De Johan Cruijff Arena zal de wedstrijden van Nederland tegen Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië spelen. Oranje speelt dus altijd thuis, ook als ze uit speelt. Welke landen aan EK 2020 mogen deelnemen, wordt bepaald in de kwalificatierondes. Alle 55 landen die aangesloten zijn bij de UEFA doen mee. De 24 best presterende landen krijgen een ticket voor Euro 2020. Finland en Noord-Macedonië zullen voor het eerst deelnemen aan het Europees Kampioenschap. 

Zestigste editie van Europees Kampioenschap 

2020 moest een feestjaar worden voor het Europees voetbal. Het EK zou voor de zestigste keer plaatsvinden. Maar het werd een voetbaljaar in mineur. Voor het eerst sinds de oprichting van het tornooi in 1960 kon het niet doorgaan. Even werd nog overwogen om een wintereditie te organiseren maar dat was voor de deelnemende landen onmogelijk. De kalender van de clubs zou te veel belast worden. Euro 2020 vindt dus plaats in de zomer van 2021 maar behoudt wel zijn naam als eerbetoon aan het jubileum. Dat al heel wat sponsormateriaal de naam Euro 2020 droeg toen de beslissing over het uitstel viel, speelt ook een belangrijke rol. 

Voor het eerst verschillende landen speelstad 

Om de organisatie van het Europees Kampioenschap op zich te nemen, duidt de UEFA steeds een gastland aan. Niet zo bij deze feestelijke editie. Elf steden nemen deze keer de taak op zich. Ons eigenste Amsterdam is er één van. Verder kan je ook nog wedstrijden bijwonen in Bakoe (Azerbeidzjan), Kopenhagen (Denemarken), Londen (Engeland), Boedapest, (Hongarije), Boekarest (Roemenië), Sint-Petersburg (Rusland), Glasgow (Schotland), München (Duisland), Rome (Italië) en Sevilla (Spanje). Oorspronkelijk was ook Brussel speelstad maar de UEFA besloot de hoofdstad van Europa te schrappen. Nadien werden Bilbao en Dublin vervangen door Sevilla en Sint-Petersburg. 

Groep F zwaarste groep 

Hongarije heeft het niet getroffen bij de loting. Zij mogen het bij de groepswedstrijden opnemen tegen Frankrijk, Portugal en Duitsland. Omdat deze groep bestaat uit veel sterke voetballanden wordt ze ook de ‘Group of Death’ genoemd. Portugal wordt aangevoerd door Ronaldo, Frankrijk won het WK in Rusland en Duitsland heeft naast ouder talent ook nieuw sterk talent in de ploeg. Hongarije heeft het voordeel dat het twee groepswedstrijden mag spelen in de Puskas Arena in Budapest.  

Euro 2020 heeft veel troeven om een groot voetbalfeest te worden met enkele sterke teams en veel uitgelaten supporters.