Verspreid je kosten zodanig over het jaar dat je overal het maximale uit kan halen

Slim je geld verdelen om er vervolgens het absolute maximum uit te halen. Je moet even weten hoe het werkt, maar je kan er slim je voordeel uit halen.

Hypotheek

Een bouwdepot is een deel van de hypotheek dat je mag gebruiken om te verbouwen. Samen met je hypotheekadviseur bepaal je hoeveel je daarvoor nodig hebt. Daarvan betaal je de verbouwing en het materiaal, maar ook de aannemer en de architect. Het bouwdepot hoort bij de hypotheek. Van het geld in het bouwdepot wat je nog niet gebruikt hebt, ontvang je rente. Dat is evenveel als de rente die je betaalt voor de hypotheek. De rente die je betaalt, kan je meestal aftrekken van de belasting.

Luxe buitenkamer

De serre was jarenlang de oplossing voor het buitengevoel, maar dan binnen. Er kwam licht in het huis, je kan zo weer naar binnen naar de rest van het huis, de deuren kunnen dicht, de kinderen kunnen er spelen. Noem maar op. Toch kiezen mensen steeds vaker voor een luxe buitenkamer in de tuin. Ook dat geeft een ruim, maar toch huiselijk gevoel. Daarnaast haalt het de waarde van je huis omhoog. Je voegt namelijk een mooi luxe ‘kamer’ toe aan je huis

Aangezien een buitenkamer los van het huis staat, hoef je deze niet direct mee te nemen in de verbouwing van je huis. Je kan er ook mee wachten tot in het najaar of zelfs de winter. Bouwvakkers hebben het minder druk dan in de lente en zomer en als je het slim aanpakt, kan je de kosten en een mogelijke teruggave, meenemen naar het volgende jaar. Zo kan je slim met de kosten omgaan, terwijl er tussen de verbouwing en de bouw van de buitenkamer niet eens zo veel tijd zit.

Meerwerk

Als je een nieuwbouwhuis koopt, zit de hypotheek net even anders. Je koopt dan de grond en het huis. Je sluit een hypotheek af voor een huis dat nog niet gebouwd is. Bij de notaris betaal je eerst de grond en de eventuele bouwtermijnen die al geweest zijn. Het resterende bedrag komt in het bouwdepot. Als je niet dezelfde standaard badkamer als alle andere wil, kan je meerwerk laten doen. Als er nog geen badkamer in het huis zit, kan je plaatsingskosten van de nieuwe badkamer laten doen en dat valt dan onder meerwerk. Dat kan je mee laten financieren bij de hypotheek. Sloop je de standaard keuken eruit en zet jij er een nieuwe in? Dan is dat een verbouwing en geldt het niet als meerwerk. Je kan niet alle kosten laten meefinancieren en het zou kunnen zijn dat je iets zelf moet betalen.

Exclusieve wellness

In de afgelopen jaren is het besef dat we maar heel weinig om onze wellness denken enorm gegroeid. Daarom zie je steeds vaker dat we van onze badkamer in een heuse spa veranderen of dat er in de tuin een exclusieve wellness geplaatst wordt. Het handige daarvan is dat verbouwingen aan de badkamer of het inrichten van de tuin met een verbouwlening kan, waarvan de rente aftrekbaar is voor de belasting. Aan zo’n lening zitten natuurlijk specifieke eisen, de voornaamste is dat dit moet gebeuren in de eerste zes maanden nadat de lening is afgesloten en dat hetgeen je verbouwt, onlosmakelijk verbonden in met het huis. Zoals de badkamer of tuin dus.