Waarom meer processen automatiseren?

Bedrijven hebben veel werkzaamheden die regelmatig terug komen. Daarnaast zien we dat er een groot werknemerstekort is. Bovendien wil je als bedrijf zo efficiënt mogelijk werken en zo veel mogelijk winst per werknemer verdienen. Het is daarom essentieel om regelmatig te kijken naar de processen en werkzaamheden op gebied van automatisering.

Wat is automatisering

Door automatisering zorg je ervoor dat handelingen automatisch worden uitgevoerd door computers of computerprogramma’s. Hierdoor komen de handen van de werknemer vrij en kun je hem of haar inzetten op andere taken. Automatisering zorgt zo voor tijdwinst en geld winst.

Voordelen van automatisering

We hebben net al een aantal voordelen genoemd. Door processen te automatiseren krijgen je medewerkers meer werk gedaan. Hierdoor stijgt de productie per persoon en kun je de omzet vergroten.

Bovendien kan een computer of computerprogramma preciezer aan het werk. Hierdoor worden tijdrovende fouten voorkomen. Een computer kent ook geen emotie en zal niet onder druk werken. Je neemt zo ook druk van je werknemers af waardoor ze de menselijke taken beter kunnen uitvoeren.

Investering

Het automatiseren van processen is niet altijd gratis en kan soms hoog in kosten oplopen. Je kunt daarom een overweging maken waarin je uitrekent hoe lang het duurt voordat de investering terugverdiend is. Je zult meestal zien dat binnen een aantal maanden de investering is terug verdiend en je meer omzet kunt gaan maken.

Rekening houden met medewerkers

Bedenk wel dat de medewerkers op hun hoede zullen zijn wanneer je het woord ‘automatisering’ laat vallen. Bedenk een duidelijk plan voor je medewerkers zodat ze geen spanning hoeven te voelen dat ze vervangen worden of ontslagen kunnen worden. Pak het slim aan door ze te vertellen dat ze hierdoor nieuwe kansen krijgen om zich te ontwikkelen. Hierdoor voelen ze zich gewaardeerd en kan de automatisering voor hun ook een positieve gebeurtenis worden!

Voorbeeld van automatisering

Een voorbeeld van automatisering waar bijna elk bedrijf zijn voordeel uit kan halen is het automatiseren van de verzending van producten en bestellingen. Het komt regelmatig voor dat een adres foutief wordt ingevoerd wanneer medewerkers dit handmatig moeten doen. Moet jouw bedrijf meer dan enkele pakketten per dag versturen? Dan is automatisering van het verzendproces essentieel.

Je kunt je webshop koppelen aan het verzendsysteem. Zodra er een bestelling binnenkomt, wordt automatisch een factuur aangemaakt. Deze factuur heeft automatisch het juiste adres van de ontvanger en mogelijk een barcode. Kies je voor de optie om een barcode te gebruiken, dan hoef je hem alleen te scannen voor het verzend label. Zo kun je in een oogopslag zien dat de producten zijn gepakt die op de pakbon staan en hem afsluiten zonder twijfel. Dit is een goedkope manier om een proces te automatiseren. Parcel Pro biedt een handig verzendsysteem aan voor kleine bedrijven om het verzendproces te versnellen en te automatiseren.

Conclusie

Wil je zo efficiënt mogelijk te werk gaan binnen jouw bedrijf? Dan is het essentieel dat je verschillende processen automatiseert. Bekijk regelmatig welke ontwikkelingen zich voor doen op het gebied van automatisering en kijk welke voor jouw bedrijf goed kunnen werken. Je zult zien hoeveel effect een automatisering kan hebben en daardoor blijven kijken naar mogelijkheden om je bedrijf efficiënter in te richten.