Wat is de rol van de notaris in onze samenleving?

Het beroep van notaris staat niet meteen bekend als enerverend of spannend. Maar dat neemt niet weg dat notarissen een essentiële rol spelen. Ze zorgen voor duidelijkheid en leggen wensen en voorwaarden van burgers juridisch vast. Het wetboek is behoorlijk gecompliceerd dus reken maar dat het beroep van notaris een groot aantal uitdagingen kent. Notarissen hebben bijzondere bevoegdheden waardoor ze onmisbaar zijn bij een aantal belangrijke, juridische contracten. Je hebt ze nodig wanneer je een huis koopt, een testament opstelt of je relatie met je partner officieel wenst te maken. Kortom, het takenpakket van de notaris is behoorlijk divers.

Een notaris en de verklaring van erfrecht

Een testament rechtsgeldig maken is alleen mogelijk bij de notaris. Wanneer je speciale wensen hebt kom je dus niet onder een bezoek uit. Dat is geen reden om er tegenop te zien. Want een afspraak om je testament door te nemen geeft je juist de gelegenheid om al je wensen duidelijk te maken. Door het aanvragen van een verklaring van erfrecht zien jouw erfgenamen uiteindelijk je testament in. Het is overigens lang niet altijd nodig om een verklaring van erfrecht aan te vragen nadat een naaste is overleden. Want zelfs zonder testament worden de bezittingen van een overledene verdeelt. Het probleem is dat, bij het ontbreken van een testament, de standaard regels worden gevolgd. Hierdoor worden de wensen van de overledene lang niet altijd exact opgevolgd. Lees meer over de verklaring van erfrecht en ontdek wat de voordelen voor jou zijn.

Waarom het opstellen van een testament belangrijk is

Ben jij niet getrouwd? Dan weet je waarschijnlijk niet precies waar je bezittingen terechtkomen wanneer je overlijdt. Voor veel mensen komt dat als verrassing. Zeker wanneer je beschikt over een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap. Jammer genoeg leidt dat regelmatig tot vervelende situaties tijdens een toch al moeilijke periode. Met een bezoek aan de notaris voorkom je dergelijke nare ervaringen vooraf. Het is daarom absoluut de moeite waard om jouw juridische zaken tenminste een keer door te spreken.

De notaris staat aan de kant van de burger

Op zich is het best opvallend dat de reputatie van notarissen niet beter is. Want normaal gesproken verdedigen ze juist de rechten van de normale burgers. Dankzij een notaris geef jij aan wat je wensen zijn. Geen overheid, rechter of advocaat is in staat om een contract die opgesteld is bij de notaris ongeldig te verklaren. De beroepsgroep zorgt er in feite voor dat jouw wensen juridische waarde krijgen.