Wat is een tulp stekker?

Stekkers en kabels zijn er vandaag de dag in allerlei soorten en maten. Dit maakt het er niet makkelijker op om de juiste kabel te vinden. Wij kunnen ons dan ook goed voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zoek je een kabel om audio- en videoapparatuur met elkaar te verbinden? Dan is de kans groot dat je uiteindelijk bij een tulp stekker uitkomt. Mogelijk heb je nog niet eerder van deze kabel gehoord. Is dit inderdaad het geval? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk precies wat een tulp stekker is.

Gekleurde connectoren
Heb je nog niet eerder van een tulp stekker gehoord? Dan wil dit niet zeggen dat je zo’n kabel ook nog nooit gezien hebt. Vroeger hadden veel mensen zo’n kabel in huis en tegenwoordig komen we hem ook nog in menig huishouden tegen. Je kunt een tulp kabel het beste herkennen aan de connectoren aan beide uiteinden. Sommige tulp stekkers hebben een rode en een witte connector. Het gaat in dat geval om een audiokabel. Je kunt ook een tulp stekker hebben met een witte, rode en gele connector aan beide uiteinden. Is dit het geval? Dan heb je te maken met een videokabel.

Andere benamingen voor een tulp stekker
De kabels die we hierboven omschreven, worden vaak aangeduid als tulp stekker. Meestal worden ze ook onder deze naam verkocht. Toch kan het zijn dat je zo’n kabel onder een andere naam tegenkomt. Tulp stekkers worden namelijk ook vaak aangeduid als RCA kabel of Cinch kabel. Als je zo’n naam tegenkomt, moet je weten dat het om een tulp stekker gaat. Deze benamingen worden overigens alleen gebruikt voor de audiokabels, dus de kabels met een witte en rode connector.

Waar worden tulp stekkers voor gebruikt?
Tulp stekkers worden voor verschillende doeleinden gebruikt. De kabels met enkel een witte en rode connector gebruikt men vooral om audioapparaten aan te sluiten. Je komt tulp uitgangen onder meer tegen op versterkers en receivers. Met behulp van een tulp stekker kun je deze verbinden met bijvoorbeeld een televisie. Rijd je in een relatief oude auto? Dan kan het zijn dat je hier ook nog een tulp uitgang tegenkomt. Dankzij deze uitgang kun je bijvoorbeeld jouw smartphone aansluiten om zelf muziek af te spelen. Je moet in dat geval wel een tulp naar 3,5 mm jack connector gebruiken. Jouw telefoon heeft namelijk maar een enkele uitgang, waardoor en standaard tulp stekker geen uitkomst biedt.

Tulp stekker aansluiten
Wil je twee apparaten met een tulp uitgang met elkaar verbinden? Dan heb je hier allereerst een tulp stekker voor nodig. Koop nooit lukraak een kabel, maar kijk goed naar de connectoren. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen een mannetje en vrouwtje. Als de connector voorzien is van een uitstekend pennetje, gaat het om een mannetje (male). Zo’n stekker heb je nodig om twee apparaten met een tulp uitgang met elkaar te verbinden. Het aansluiten van een tulp kabel is overigens niet lastig. De uitgangen hebben namelijk een rode en witte rand. Hierdoor weet je precies welke connector in welke uitgang moet.

Monitor aansluiten op audioapparaat
Wil je een computermonitor aansluiten op een audioapparaat? Dan ontdek je waarschijnlijk al snel dat je hier geen tulp stekker voor kunt gebruiken. Toch betekent dit niet dat je deze apparaten niet met elkaar kunt verbinden. Nee, want je kunt namelijk verloopstekkers gebruiken. Heeft jouw audioapparaat een HDMI uitgang? Dan heb je een DVI naar HDMI converter nodig. Dankzij deze kabel kun je een monitor probleemloos aansluiten op een audioapparaat met HDMI uitgang.