Wat is EPDM-rubber dakbedekking?

Naarmate de populariteit van EPDM-dakbedekking enorm is gestegen, zijn traditionele dakbedekkingsmaterialen zoals vilt verdrongen in de steeds evoluerende markt. Omdat EPDM een sterk materiaal is dat gemakkelijk te bewerken is en een aantrekkelijke afwerking biedt. De goedkopere viltoptie moet echter door een specialist worden gelegd en boven lopen reparaties het risico er amateuristisch uit te zien.

Het kan zijn dat je je afvraagt wat is EPDM dakbedekking? EPDM, beter bekend als ‘rubberen dak’, staat voor ethyleen propyleen dieen monomeer. is een uiterst duurzaam synthetisch rubber dakmembraan. Hoewel het meestal wordt gebruikt op lage hellingen, ook wel bekend als platte daken. Op commerciële gebouwen wordt het ook gebruikt voor residentiële doeleinden, zoals op carports en terrasdaken.

Hoeveel kost EPDM dakbedekking?

Bij de meeste woningen kan EPDM bovenop het bestaande materiaal worden gelegd. Prijzen variëren meestal afhankelijk van het vereiste werk. Als je van plan bent om EPDM te kopen, dan kun je het beste vergelijkend warenonderzoek doen.

Hoe lang gaat EPDM mee?

De verwachte levensduur van een EPDM-rubberdak is meer dan 50 jaar, dankzij de zeer duurzame eigenschappen. Het is echter veel gebruikelijker dat een EPDM-fabrikant een garantie van tussen de 25 en 30 jaar biedt.

Hoe EPDM-dakbedekking te installeren

Een van de mooie dingen van EPDM is dat je dit type rubberen dakbedekking zelf kunt plaatsen. Als je een goede doe-het-zelver bent, hoef je geen specialist te bellen. EPDM kan worden aangebracht met behulp van het onderstaande installatieproces.

• Voordat je EPDM kunt leggen, moet je ervoor zorgen dat het oppervlak waarop je het legt schoon, stofvrij en droog is. Elk vocht kan een negatieve invloed hebben op de prestaties van rubberen dakbedekking. Dus beginnen met een schone, droge basis is een must.

• Het kiezen van het juiste dakhout voor EPDM. Als je een EPDM-dak uit één stuk monteert, is de kans groot dat het moet worden vastgelijmd. Multiplex of OSB Sterling-plaat biedt de beste basis voor dit type rubberen dakbedekking. Overweeg dus om nieuw dakhout aan te schaffen voordat de installatie begint.

• Het is belangrijk op te merken dat bitumen een negatieve invloed heeft op de prestaties van een EPDM-rubbermembraan. Dus eventuele resten moeten vóór installatie worden verwijderd of overboord worden gezet.

Overboarden versus volledige vervanging

Soms is het volledig strippen en helemaal opnieuw te beginnen gewoon niet haalbaar. Als je overboarden overweegt, moeten de dakconstructie en houten vlonders in goede staat verkeren. Een nauwkeurige inspectie hiervan zal bepalen of overboord mogelijk is. Platte daken moeten vaak volledig worden gestript. Het komt vaak voor dat de spaanplaat afbrokkelt nadat hij aan de elementen is blootgesteld. Waardoor je een basis hebt die niet ideaal is om mee te werken.

Door tijd te besteden aan het voorbereiden van het dakoppervlak bereik je het beste resultaat. Dit proces is een belangrijke stap in het waarborgen van een hoogwaardige afwerking.