Wat je allemaal nodig hebt voor een geslaagde livestream

Waar het halverwege de vorige eeuw nog als een klein wonder werd gezien als er live beelden op televisie te zien waren is het nu voor bijna iedereen mogelijk om live beelden met de rest van de wereld te delen. Heb je bijvoorbeeld een mooi evenement dat je wil live streamen, wil je mensen op afstand laten meegenieten van je bruiloft of geef je een online college? De mogelijkheden zijn er, nu is het nog aan jou om ervoor te zorgen dat de stream ook goed verloopt, en daar helpen we je graag een handje bij. Wij zetten namelijk voor jou op een rijtje waar je rekening mee moet houden bij het opnemen van een livestream.

Apparatuur
Laten we maar eens beginnen bij de juiste apparatuur, zonder een camera kun je natuurlijk ook niets filmen. En zonder internetverbinding kun je niet streamen. Dus dat is dan ook wat je nodig hebt: een laptop, computer of telefoon, een camera (al dan niet geïntegreerd in het device) en een goede internetverbinding. Kun je dit allemaal afvinken? Dan kun je verder met de volgende stap.

Stel alles goed in
Met alleen de juiste apparatuur ben je er nog niet, je zult het ook allemaal goed moeten instellen. De camera moet gekoppeld worden, de audio moet aangesloten zijn, je laptop of telefoon moet opgeladen zijn of aan een oplader hangen. Klinkt als gesneden koek, maar het is iets dat je snel vergeet en daarmee kun je je hele stream verpesten.

Testen, testen, testen
Eén keer testen is vaak ook voldoende, maar zorg in ieder geval dat je zeker weet dat alles goed werkt, er geen audioruis optreedt, je geen problemen hebt met lichtinval en ook het onderwerp van de stream klaar is of klaar staat. Je kunt hiervoor het best even een testomgeving opzetten waarin je de livestream uitprobeert.

Blijf monitoren
Het kan best goed gaan als je de stream gewoon laat lopen, maar dit is helaas niet gegarandeerd, er kan altijd iets misgaan. En je wil niet dat de volgers van je stream naar een leeg beeld zitten te staren. Houd ook goed in je achterhoofd dat niet iedereen zal weten dat je aan het streamen bent, dus sta ook niet verbaasd te kijken als iemand recht voor je camera gaat staan.

De beste streaming camera’s
Ga je voor een professionele stream? Dan is een streamingcamera eigenlijk onmisbaar. Het aanbod in streaming camera’s is enorm en wordt steeds groter. Voor een goed overzicht van wat er op de markt is kun je terecht bij betrouwbare partijen als Kamera Express.