Welke apparatuur kies jij in jouw keuken?

Het kiezen van je de juiste apparatuur voor je keuken is een belangrijke stap. Keukenapparatuur vormt de motor en basis van je keuken. Maar waar let je op bij het uitzoeken van de juiste apparaten? Of je nu op zoek bent naar keukenapparatuur voor je nieuwe droomkeuken of je huidige apparaten wilt vervangen, je kan kiezen uit veel modellen, kleuren en merken. In deze blog vertellen we je meer over het kiezen van de juiste apparatuur.

Alle keukenapparatuur past in iedere keuken

Koken wordt een stuk leuker als je werkt met apparaten die passen bij jouw kookstijl. Je keuken moet qua looks natuurlijk helemaal aan je wensen voldoen, maar de apparaten moeten er ook bij passen. Er zijn zoveel soorten keukenapparatuur in verschillende uitvoeringen en dat maakt het kiezen moeilijker dan het lijkt. Kitchen4all heeft verschillende A-merken die passen bij jouw keuken, wensen en budget.

Keukenapparatuur kiezen? Denk praktisch!

Het is slim om te beginnen met de keukenapparatuur die je het meeste gaat gebruiken. Maak een lijstje wat welke keukenapparaten je zeker nodig hebt. Wij hebben de belangrijkste keukenapparatuur op een rij gezet met wat aandachtspunten erbij die bepalend zijn voor je definitieve keuze.

  • Koelkast: Bij het uitzoeken van een koelkast is de inhoud, indeling en energieverbruik van belang. Hoe groot is je huishouden? Houd per gezinslid een inhoud van 50 liter aan bij een standaard voorraad. Let ook goed op de model, indeling en het energieverbruik. Kies je voor een vrijstaande of inbouw koelkast?
  • Kookplaat: Let bij het kiezen van een kookplaat op je kookstijl, wat is het onderhoud en veiligheid?  Wok je graag of hou je van een goed biefstuk? Dan is een kookplaat die snel reageert – zoals een gas- of inductie kookplaat- een goede keuze.
  • Afzuigkap: Kies je voor een afzuigkap of voor een geïntegreerde afzuigsysteem in de kookplaat. Een afzuigkap met motor sluit je aan op een afvoerpijp naar buiten. Heb je geen mogelijkheid voor luchtafvoer? Dan kies je een recirculatie afzuigkap of voor een geïntegreerd afzuigsysteem in de kookplaat.
  • (Combi)magnetron: Een combimagnetron is een slimme keuze wanneer je weinig ruimte in je keuken hebt of de magnetron- en ovenfunctie efficiënt wilt combineren in één apparaat. Let bij je keuze vooral op de programma optiesen het bedienings- en onderhoudsgemak.
  • Vaatwasmachine: Dit is niet meer weg te denken uit de moderne keuken. Er zijn allerlei modellen, van een geïntegreerde vaatwasser tot een vrijstaand model of een onderbouw vaatwasser. Let bij je keuze op het energieverbruik en bedenk daarbij hoe intensief je de vaatwasser gebruikt. Kijk ook even naar de afmetingen van je servies voordat je een keuze maakt.
  • Oven: Bereid jij (vaak) meerdere ovengerechten tegelijkertijd? Dan komen jouw kookkunsten tot hun recht in een heteluchtoven met meerdere niveaus. Gebruik je je oven minder intensief, dan is een combi-oven een efficiënte keuze qua ruimte.

Indeling keuken

Heb je bepaald welke apparaten er in de keuken moeten komen? Begin dan met de indeling van de keuken. Gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit is heel belangrijk tijdens het koken. Bekijk de keuken als een werkplek. Hoe beter de indeling, hoe minder afstanden je moet afleggen en hoe efficiënter je kan werken. In de keuken zal de af te leggen afstand vooral bepaald worden door de kookplaat, de spoelbak en de koelkast. Samen vormen deze de werkdriehoek of keukendriehoek. De loopafstand kan je berekenen door de lengte van de zijden op te tellen. Bij een optimaal ingerichte keuken zal dit tussen de 6 en 8 meter liggen. Tip!: Het meest ideale is om de afstand tussen de spoelbak en onder de twee meter te houden omdat hier de meeste interactie gebeurt.

Persoonlijk advies in de winkel

Als het gaat om keukenapparatuur ben je nu al een stuk wijzer. Maar weet je genoeg om de juiste keuze te maken? Wat zijn je wensen wat betreft onderhoud, veiligheid, energieverbruik en design bijvoorbeeld? Lees meer op deze website of kom voor een persoonlijk advies over je keukenapparatuur naar een winkel van Kitchen4all!