Welke soorten koffiezetapparaten zijn er?

Koffie is iets waar de meeste Nederlanders van houden. Geldt dit ook voor jou en drink je thuis graag een bakkie? Dan heb je een koffiezetapparaat nodig. Als je nog niet zo’n apparaat hebt of op zoek bent naar een nieuwe, ontdek je snel dat de mogelijkheden nagenoeg eindeloos zijn. Om jou een handje te helpen, hebben we hier een aantal soorten koffiezetapparaten op een rijtje gezet. 

Filterapparaat

Aangezien we het hier over koffiezetapparaten hebben, mag een filterapparaat niet ontbreken. Dit is namelijk de klassieker onder de koffiezetters. Vroeger had vrijwel iedereen een filterapparaat in huis en ook tegenwoordig zijn er nog genoeg mensen die dit apparaat gebruiken om koffie te zetten. Je doet een papieren filter in de houder, voegt hier het gewenste aantal scheppen koffie toe, gooit water in het reservoir en schakelt het apparaat in. Het water wordt verwarmd, stroomt door de filter en belandt uiteindelijk in de koffiepot. 

Koffiepadmachine

Koffie zetten met een filterapparaat duurt behoorlijk lang. Bovendien zet je vaak (veel) te veel koffie en heeft de koffie altijd een andere sterkte. Ben jij de enige thuis die koffie drinkt? Dan vind je een filterapparaat misschien niet ideaal. In dat geval is een koffiepadmachine misschien iets voor jou. Je vult het reservoir met water, legt één of twee Senseo pads in de houder en drukt op de knop met het gewenste aantal koppen. De koffie is snel klaar en je houdt nooit over. 

Koffiecupmachine

Vind je het prettig als een kop koffie elke keer dezelfde sterkte heeft? Dan is een koffiecupmachine misschien iets voor jou. Zo’n apparaat is vergelijkbaar met een koffiepadmachine, maar je gebruikt koffiecups in plaats van koffiepads. Plaats de cup in de houder, sluit het apparaat en wacht tot het water is opgewarmd. Druk vervolgens op de gewenste koffiebereidingswijze en het apparaat vult je kopje binnen een paar tellen met overheerlijke koffie. 

Espressomachine

Veel mensen drinken graag een lungo, maar er zijn ook liefhebbers van espresso’s. Behoor je tot de laatste groep? Ga dan voor een koffiezetapparaat waarmee je een espresso kunt maken. Je kunt in dat geval voor een koffiecupmachine kiezen, maar ook voor een espressomachine. Laatstgenoemde apparaat perst onder hoge druk heet water door fijngemalen koffie. Hierdoor ontstaat er een geconcentreerde koffie met een dikke crema-laag. Je kunt ook voor een pistonmachine gaan, maar dit apparaat moet je handmatig bedienen.

Volautomatische koffiemachine

We sluiten dit rijtje af met een koffiezetapparaat dat we tegenwoordig in steeds meer huishoudens terugzien: de volautomatische koffiemachine. Het enige wat jij hoeft te doen als je zo’n apparaat hebt, is het water- en bonenreservoir vullen en de gewenste koffie kiezen. Je bepaalt overigens helemaal zelf welke bonen je gebruikt. Zo kun je het reservoir vullen met Starbucks koffiebonen, maar ook met bonen van Douwe Egberts, Lavazza, Illy, Segafredo of Gran Maestro.