Zo kies je een e-bike die bij je past!

Het kiezen van een e-bike die helemaal bij je past kan nog best een uitdaging zijn. Het aanbod is namelijk enorm. Iedere fiets beschikt over andere plus- en minpunten, waardoor het kiezen van de beste lastig is. Belangrijk is om helder te hebben waarvoor je je nieuwe e-bike wilt gaan gebruiken. Ga je hem inzetten als vervanger voor de auto en dagelijks een flink aantal kilometers maken van en naar je werk? Dan is een e-bike met een grote actieradius belangrijk. Ga je hem gebruiken om af en toe naar de supermarkt te fietsen? Dan is een stadsmodel waarschijnlijk de beste optie. Voor ieder gebruiksdoel is er tegenwoordig wel een e-bike op de markt gebracht. Als je dus al weet waar je hem voornamelijk voor gaat gebruiken, kun je een heleboel e-bikes die niet geschikt zijn wegstrepen. Dat scheelt alweer!

Een e-bike kopen kost tijd. Het is namelijk verstandig om eerst een aantal fietsen met elkaar te vergelijken voordat je definitief de knoop doorhakt. Nu vraag je je waarschijnlijk af op welke punten je het aanbod dan moet vergelijken of waar je überhaupt op moet letten bij het oriënteren. In dit artikel vertellen we het je!

Waar moet je op letten?

E-bikes komen dus in ontzettend veel vormen en maten. Maar hoe weet je nou of dat mooie model in de etalage ook is wat je zoekt? Het belangrijkste is om binnen het oriëntatieproces jezelf niet blind te staren op het uiterlijk van de fiets. Check als allereerst de specificaties. Wat is bijvoorbeeld de accu inhoud, welk motortype heeft de fiets en hoe werken de versnellingen, zijn belangrijke punten om te controleren.

Sportieve fietsers

Ben jij een sportieveling die een e-bike wilt inzetten om nog grotere rondjes te kunnen maken op je vrije dag? Of wil je een elektrische fiets aanschaffen om in het buitenland te toeren? Dan is een elektrische trekkingfiets waarschijnlijk de beste optie voor je. Belangrijke kenmerken bij dit type e-bike is de actieradius. Als je van plan bent om een flink aantal kilometers te maken met behulp van trapondersteuning, is het wel zo fijn als de accu een lange tijd meegaat. Daarnaast dien je bij een elektrische trekkingfiets te letten op punten zoals goede vering, comfort en de plaatsing van de motor in het midden. Dit zorgt ervoor dat het zwaartepunt in het midden van de fiets ligt. Dit komt de balans ten goede.

Woon-werkverkeer fietsers

Ben je van plan om je e-bike voornamelijk te gebruiken om naar je werk of naar school te fietsen? Ook dan is het belangrijk dat de e-bike over een paar belangrijke eigenschappen beschikt. Als allereerst dient de fiets de nodige comfort te bieden. Een goede houding is namelijk erg belangrijk. Verder is het belangrijk dat je zowel heen als terug gebruik kunt maken van trapondersteuning. Een accu met een actieradius die groot genoeg is, is dus sterk aan te raden.

Het belangrijkste bij het uitkiezen van een nieuwe elektrische fiets is dat je hem ook altijd even uitprobeert. Je nieuwe fiets moet naast alle technische snufjes namelijk ook nog steeds lekker fietsen. Neem dus altijd genoeg tijd om te testen en te vergelijken. Laat je geen specifiek model of type opdringen. De keuze is en blijft namelijk de jouwe!

Update: het is ook mogelijk om een elektrische fiets te huren. Zo kun je eerst de fiets uitproberen en als deze bevalt kun je altijd nog overgaan tot kopen. Dit is niet alleen handig om tot de beste keuze te komen, maar dit kan ook enorm veel geld besparen!