Zo verzorg je jouw meubels 

Je meubels kunnen natuurlijk van alles en nog wat zijn. Maar vaak de meeste meubels zijn gemaakt van stof of hout. Daarom gaan we het in deze blog hebben over de twee meest voorkomende meubelsoorten en hoe je deze meubels kunt verzorgen. Lees je mee? 

Een huis staat vol met meubels. Een kast, een bank, misschien heb je wel een sta op stoel en je eet waarschijnlijk elke dag van een eettafel. Meubels vind je in heel veel verschillende vormen en maten.

Waarom meubelzorg?

Meubelzorg is belangrijk, omdat je graag wilt dat je meubels zo lang mogelijk meegaan. Hiervoor is het belangrijk dat je je meubels dat geeft wat het nodig heeft.

Meubels van stof ga je niet behandelen met olie natuurlijk. En houten meubels wil je niet schoonmaken met te veel water. Dit en nog veel meer is belangrijk voor het verzorgen van jouw meubels. Dus laten we eens even kijken. 

1.    Stoffen meubels

Als je denkt aan meubels van stof, dan hebben we het natuurlijk over stoelen, banken en voetkrukken. Dit zijn veelal de meeste meubels die voorzien zijn van stof. Stof is gevoelig voor vlekken. En zeker ook omdat er meerdere soorten stoffen zijn. Denk aan velours of ribstof. Deze zijn vaak moeilijker te behandelen dan bijvoorbeeld een gemêleerde stof. Ook zie je op de ene stof de vlekken beter dan op de andere stof. 

Voor het verzorgen van stoffen meubels geldt: voorkomen is beter dan genezen. Zet daarom je stoffen meubels niet direct in de zon. Ook moet je altijd opletten met huisdieren en hun nagels. Als de luchtvochtigheid van een woning te hoog is, zal je ook merken dat een stof sneller gaan pillen of statisch wordt. Of verander regelmatig de kussens. Zodat je niet altijd op dezelfde stukken stof zit. 

Daarnaast is het goed om de stof te behandelen met een reinigingsmiddel. Zodat vlekken niet kunnen intrekken. Zit er wel een vlek op? Ga dan niet met de agressieve middelen op de vlekken boenen. Hiervan maak je vaak het probleem alleen nog maar groter.

Meer weten over het verwijderen van een vlak van je bank? Bekijk dan deze video!

2.    Houten meubels

Vaak wil je houten meubels zo lang mogelijk goed houden. Je hebt heel veel soorten hout en vaak willen mensen de natuurlijke uitstraling van hout behouden. Daarom is het goed om je meubelstuk goed te behandelen, zodat je geen vlekken of kringen krijgt. Want vaak zijn deze er weer moeilijk uit te krijgen. Zo kan je dus regelmatig ervoor kiezen om je houten meubels weer inte vetten met een olie, was, beits of was. Elk middel heeft weer een eigen behandeling en ook een eigen aanpak. 

Belangrijk is om te weten dat houten meubels zonder behandeling erg gevoelig zijn voor kringen en andere beschadigingen. Een meubelstuk dat is behandeld kan dus beter tegen een stootje. Maar zit er een diepe kras of vlek in? Dan kun je vaak dit gemakkelijk weer wegkrijgen door de vlek een beetje op te schuren en het vervolgens opnieuw te behandelen. Een houten meubelstuk dat geen verzorging krijgt, zal sneller broos worden en uitdrogen. Het is dus belangrijk om je houten meubels regelmatig te verzorgen.