5 huishoudelijke apparaten die energie slurpen

Elke maand heb je kosten waarvan je hoopt dat ze niet te hoog uitvallen. De energie is daar waarschijnlijk een van. Het stroomverbruik van je huishoudelijke apparaten bepaalt voor een groot deel je stroomrekening. Niemand wil natuurlijk energiekosten betalen dan nodig, daarom kun je makkelijk energieleveranciers vergelijken. Maar gelukkig er zijn nog meer dingen die je kunt doen om je energie kosten laag te houden. Wist je dat veel huishoudelijke apparaten échte slurpers zijn van energie? Zoals je wasmachine, koelkast, televisie, vriezer en verlichting. Waarschijnlijk heb je hier zelf geen idee van. Daarom hebben wij hier een lijst met tips: zijn je apparaten te oud, zijn ze wel goed schoon en wat kun je doen om te besparen. Zo betaal jij nooit meer te veel!

De koelkast

Dag in dag uit staat jouw koelkast aan om jou van koude drankjes en eten te voorzien. Het is daarom erg belangrijk om op tijd een nieuwe koelkast aan te schaffen. Een oud model kan namelijk stuk zijn zonder dat je het door hebt of een deur hebben die niet meer helemaal goed dicht gaat. Dit verbruikt onwijs veel stroom en dat wil natuurlijk niemand! Dus hou goed in de gaten of je koelkast niet te oud is.

Verlichting

De meeste mensen vinden het fijn om sfeerverlichting in huis aan te laten staan als ze weg zijn. Waarschijnlijk denk je dat een lampje aan laten als je weg gaat niet zo’n probleem is. Maar pas hier mee op! Verlichting kost écht meer dan je denkt. Wil je toch je lampen aan laten staan? Kijk dan eens of er wel nieuwe zuinige lampen inzitten, zoals spaarlampen of LED-lampjes. Een stuk zuiniger in verbruik!

De wasmachine

Waarschijnlijk heeft iedereen wel een wasmachine in huis staan. Staat deze er al een behoorlijke tijd? Misschien is het dan toch een keer tijd voor een nieuwe. Nieuwe wasmachines zijn namelijk meer dan twee keer zo zuinig als een model dat je nog geen tien jaar geleden kocht. Naast het model hangt het energieverbruik ook af van hoe vaak en hoe heet je wast. Draai dus niet te vaak een wasje, maar spaar de was op!

De televisie

Heerlijk om de hele avond te Netflixen, maar wat doet dit eigenlijk met je stroomverbruik? Dit hangt net als bij de meeste apparatuur af van het type tv dat je hebt. Let daarom bij de aanschaf ook op het energielabel. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een tv zelfs in de inactieve stand stroom verbruikt. Om dit te voorkomen, kun je het beste de televisie altijd écht uit zetten.

De vriezer

Dat een vriezer veel stroom verbruikt klinkt misschien logisch. Maar vaak gebruikt een vriezer toch veel meer stroom dan je denkt. Dit komt doordat elke keer als jij hem openmaakt er een laagje water ontstaat. Dit laagje water bevriest weer zodra die dicht gaat, maar hoe meer ijs er in je vriezer zit hoe harder hij moet werken. Maak je vriezer daarom regelmatig schoon en voorkom zo onvoorziene kosten!