Zo maak je je tuin winterproof

Nu de zomer toch echt voorbij is, is het belangrijk om de tuin, waar je in de zomer zo van hebt kunnen genieten, weer winterklaar te maken. Zo kan je er de volgende zomer weer net zo van genieten. Het is belangrijk en hoeft niet veel tijd te kosten. Het beste doe je dit in oktober, omdat het dan nog lekker weer is om te tuinieren en de grond nog niet te hard is geworden door de vorst.

Gras winterproof maken

Tot eind oktober is het belangrijk om het gras regelmatig te blijven maaien. Houdt de lengte iets hoger dan je normaal doet, zo’n 4 cm. Haal vervolgens regelmatig bladeren of ander (natuurlijk) materiaal van het gras af. Gras heeft namelijk licht nodig en moet kunnen blijven ademen. Wat betreft de voeding is het belangrijk om het gras in oktober goed te bemesten. Het gazon zal er daardoor in het voorjaar weer mooi, groen uit. Het is ook belangrijk om in het najaar kalk over het gras te strooien. Dit zorgt ervoor dat er geen mos zal groeien en dat wortels beter belucht worden.

Planten, bloemen en struiken

Om in het voorjaar weer net zoveel plezier te kunnen hebben van jouw planten, bloemen en struiken, is het belangrijk om deze goed te behandelen voordat de winter begint. Iedere plant heeft daarin zijn eigen gebruiksaanwijzing. Zo zijn er struiken en planten die gesnoeid moeten worden en met andere planten hoef je niets te doen. Die snoei je juist bij in het voorjaar. Zoek op internet op of vraag in het tuincentrum naar hoe jij jouw planten winterklaar kunt maken.

De veranda en meubels

Bij het winterklaar maken van de tuin, denk je vooral aan de planten. Maar net zo belangrijk is het om de veranda en tuinmeubels winterklaar te maken. Houten tuinmeubels en een houten veranda kun je bijvoorbeeld met nano coating of olie, goed insmeren voordat de winter begint. Hiermee behoud je de kleur. Het is ook erg belangrijk om te zorgen dat de groene aanslag overal verwijderd wordt. Dit kan op je tegels, dakpannen of op je muur van je huis groeien. Het is een hardnekkige onkruid waar je het liefst zo snel mogelijk vanaf bent. De hardnekkige mossen en algen groeien voornamelijk in de herfst- en wintermaanden.

Heb je een glazen veranda? Dan is het aan te raden om deze twee keer goed schoon te maken. Het wordt snel vies en sneeuw en bladeren maken dit alleen maar erger.

Als laatste is het belangrijk om tuinmeubelen naar binnen te zetten, wanneer dit nodig is. Daardoor raken ze niet onnodig beschadigd.

Het kost wat tijd, maar dan kun je volgend jaar weer volop van jouw tuin genieten. Als je er nu iets meer tijd in steekt, hoef je dat in het voorjaar minder te doen. Succes!