Routes uitstippelen via een analoge kaart, is gelukkig allang verleden tijd. Dankzij digitale navigatie-apps wordt het ons tegenwoordig een stuk makkelijker gemaakt om van A naar B te rijden. Maar er zijn zo veel varianten dat de keuzestress je bij een bezoekje aan de app store je spontaan overvalt. Wij helpen je een handje en zette de beste vijf navigatie-apps op een rij!
Google Maps
Misschien wel de bekendste kaarten-app, in ieder geval voor Android, is Google Maps. En dat is ook niet zo gek. Met gedetailleerde kaarten, veel informatie over de omgeving en de mogelijkheid om ook offline te navigeren, is Google Maps een topper. Al is navigeren online wel aan te raden, omdat de route zich dan automatisch aanpast aan eventuele files onderweg. Zo rijd je dus altijd up to date.
Waze
Eén van Google’s grootste concurrenten op navigatiegebied, is de app Waze. Alle informatie in deze app wordt aangeleverd door de gebruikers zelf. Die worden dan ook beloond wanneer ze files, werkzaamheden en flitsers melden. Ook handig aan Waze is dat je je route van tevoren kunt plannen en vervolgens een linkje kunt sturen naar je vrienden of familie waar je heen rijdt. Daarmee kunnen zij je volgen en weten ze precies wanneer je aan komt.
TomTom GPS
Plakten we tot een paar jaar geleden nog massaal een TomTom aan de voorruit, blijft die tegenwoordig lekker thuis. Maar daarvoor in de plaats is wel de app van hetzelfde merk gekomen. De TomTom GPS-applicatie gebruikt dezelfde kaarten en is een goed uitgeruste navigator. Je kunt ‘m in principe gratis downloaden, maar rijd je meer dan 75 kilometer, moet je wel een Premium-account afsluiten. Kosten? 19,99 euro per maand. Dan krijg je wel regelmatig updates en kun je elk werelddeel doorkruisen.
Maps.me
Enorm populair onder reizigers, is de app maps.me. Waarschijnlijk komt dat doordat deze applicatie kaarten direct offline downloadt. Daardoor kun je ze dus ook zonder internet altijd en overal gebruiken. En dat wil je natuurlijk, zeker buiten Europa, om extra roamingkosten zoveel mogelijk te voorkomen. Bovendien kan de app een hoop locaties en bezienswaardigheden vinden op de naam en heb je het exacte adres vaak niet eens nodig. Dat is pas handig als je op vakantie bent en de straatnamen niet altijd paraat hebt.
HERE WeGo
Tot slot schopt ook de app HERE WeGo het nog tot deze top 5. Een app die door Nokia op de markt is gebracht onder de naam HERE Maps en sindsdien nog flink is doorontwikkeld. Je kunt van vrijwel alle landen ter wereld een gratis kaart downloaden, zodat je vervolgens ook offline je route kunt plannen. Maar gebruik je ‘m online, dan krijg je updates tijdens het rijden en zorg je ervoor dat je nooit in de file staat. Je kunt de app trouwens net zo goed gebruiken op de fiets of om je route met het openbaar vervoer te plannen.
Nog één laatste tip. Als je een navigatie-app gebruikt in je auto, doe dat dan wel veilig. Zorg dat je telefoon stabiel hangt in je auto. Aan je ruit, aan je dashboard, of aan je blowers. Haal dus de juiste auto-accessoires in huis. Bijvoorbeeld via besteonderdelen.nl.