chromebook en laptop vergelijken

Chromebook of Laptop: Voor- en nadelen op een rij

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden als het aankomt op de aanschaf van een laptop. Nu is het alleen zo dat laptops vrij duur kunnen zijn. Dit is de reden dat er een steeds grotere groep mensen is die ervoor kiest om een Chromebook te kopen. Deze kleine mini laptops lijken sterk op een normale laptop, echter verschillen ze toch op een aantal verschillende vlakken. In dit artikel zullen wij voor jou de belangrijkste voordelen en nadelen van een laptop of Chromebook op een rijtje zetten. Dit maakt het net even wat makkelijker om een afweging te maken tussen beide apparaten. Zo kom je altijd uit bij het apparaat wat het beste aansluit bij wat je zoekt.

Wat is een Chromebook?

Een Chromebook is in feite een laptop die je voornamelijk gebruikt als je online bezig moet zijn. Het is een laptop waar je over het algemeen geen bestanden opslaat. Bijna alles – van teksten schrijven tot aan mailen en het verwerken van video’s in Photoshop – werkt online via de Chrome-browser van Google. Vrijwel alles wat je maakt of schrijft wordt opgeslagen in de ‘Cloud’. Dit betekent dat Chromebooks meestal niet veel opslagruimte hebben en geen bijzonder snelle processor nodig hebben. Dit maakt ze op hun beurt erg goedkoop in vergelijking met ‘normale’ laptops. Chromebooks draaien op Chrome OS, een gestript Linux-gebaseerd besturingssysteem dat voornamelijk draait om de Chrome-browser. Hoewel er nu steeds meer apps beschikbaar zijn die ook offline werken, is het idee dat het grootste deel van wat je op een apparaat van Chrome OS doet zal lopen via de Chrome-browser.

Voordelen van een Chromebook

Om te zien of het verstandig is om te kiezen voor een laptop of Chromebook is het handig om even te kijken naar de verschillende voordelen en nadelen. Er zijn een aantal echt geweldige dingen aan Chromebooks, maar ook een aantal minder leuke dingen. Tijd om dit eens even wat beter te bekijken. We beginnen met de voordelen van een Chromebook:

  • Chromebooks zijn ontzettend goedkoop

Chromebooks hebben de potentie om de IT-kosten op een verschillende manieren te verlagen. Ten eerste is het zo dat ze veel goedkoper zijn om te kopen dan ‘normale’ laptops. Een normale mid-range Windows laptop kost al snel vier keer zoveel als een Chromebook. Dus of je nu een individu of een bedrijf bent, er zijn aanzienlijke besparingen te behalen door te kiezen voor de aankoop van een Chromebook. En als je kiest voor een grote partij Chromebooks voor jouw hele team, dan gaat het echt om een hoop geld. Daar komt bij dat Chromebooks niet afhankelijk zijn van geïnstalleerde software. Hierdoor heb je geen IT-afdeling nodig om de software te installeren. Of het bij te werken. Of het te ondersteunen. Eventuele updates van uw Chromebook en de Cloud-software die je gebruikt (Google Docs enz.) worden regelmatig en automatisch uitgevoerd door Google. Als je klant bent van G Suite (Google Apps) heb je ook nog eens de 24/7 helpdesk van Google tot je beschikking. Ten derde, omdat er geen bewegende delen in zitten, is een Chromebook minder gevoelig voor mechanische fouten. Ook dit zorgt voor lagere kosten op de lange termijn.

  • Chromebooks zijn minder kwetsbaar voor virussen

Door de nadruk op Cloud based werken is het gebruik van een Chromebook niet zozeer een kwestie van het installeren van software; het is dan ook vrij moeilijk voor gebruikers om een virus op een Chromebook te krijgen (weet wel dat je nog steeds te maken kunt krijgen met phising). En bovendien worden Chromebooks over het algemeen gezien als een van de meer robuuste systemen die virusvrij kan blijven. Dit komt met name door de automatische updates, ‘sandboxing’ en ‘verified boots’ die helpen om de besmetting van een virus te voorkomen (meer informatie over deze termen kun je allemaal terugvinden op pagina van Google over Chromebook Security). Dit betekent dat als je een Chromebook gebruikt, je over het algemeen niet meer te maken krijgt met virussen.

Nadelen van een Chromebook

Je ziet dus dat er aanzienlijk wat voordelen zitten aan een Chromebook. Maar zoals je wel weet heeft ieder voordeel ook zijn nadeel. Dit is ook het geval bij de Chromebook. De volgende nadelen maken de Chromebook niet de beste optie om voor te kiezen:

  • Ze zijn niet ideaal voor multimediaprojecten

Als jouw bedrijf een bedrijf is dat zich bezighoudt met veel audio- of video gerelateerde projecten, dan kun je waarschijnlijk beter op een normale laptop werken. Het is niet zo dat er geen krachtige Chromebooks beschikbaar zijn die dit soort werk aankunnen (de Chromebook Pixel bijvoorbeeld). Het is alleen wel zo dat de software die normaal gesproken wordt gebruikt voor multimediaprojecten – Pro Tools, Final Cut Pro etc. – op dit moment niet browser gebaseerd is. Dat gezegd hebbende, moet erop worden gewezen dat basisbeeldbewerking op een Chromebook geen problemen zal opleveren. Er zijn genoeg soorten eenvoudige editors beschikbaar, zowel Cloud-gebaseerd als offline. Ook zijn er enkele opties beschikbaar als het gaat om videobewerking. Voor de echt grote projecten heb je alleen een normale laptop nodig.

  • Chromebooks zijn niet geschikt voor gaming

Als je van gamen houdt – of in ieder geval de nieuwste games speelt – dan is een Chromebook niet de beste optie om voor te kiezen. Dit komt door het feit dat ze over het algemeen niet krachtig genoeg zijn om de grafische eisen van moderne games aan te kunnen. Sommige Chromebooks staan het toe om Android apps te spelen, maar echt grote spellen kun je er helaas niet mee doen. Hier zal je toch echt een normale laptop met een i5 of i7 processor voor nodig hebben om het aan te kunnen.

De keuze of je een laptop of Chromebook zou moeten kopen hangt dus volledig af van wat je zelf met het apparaat wilt doen. Zowel een normale laptop als een Chromebook hebben bepaalde voordelen en nadelen. De informatie uit dit artikel maakt het in ieder geval een stuk eenvoudiger om een afweging te maken over waar jij voor wilt kiezen. Zo kom je altijd uit bij het apparaat wat echt past bi jouw manier van werken.