Dit gaat er digitaal veranderen in de komende 10 jaar 

In de afgelopen 20 jaar zijn er veel digitale ontwikkelingen geweest. Maar deze ontwikkelingen gaan gewoon door ook in de komende 10 jaar. Laten we de verwachtingen voor de komende jaren eens op een rij zetten. 

Het is natuurlijk een beetje kijken in een glazen bol. Maar de verwachtingen zijn wel dat er een hoop staat te veranderen de komende 10 jaar. Inmiddels hebben we allemaal social media en proberen we zo goed mogelijk bij te blijven. De verwachting is bijvoorbeeld dat zelfrijdende auto’s niets meer dan normaal zijn, dat de bouwsector flink is gegroeid en dat er steeds meer digitaal wordt gewerkt. 

Je digitale vaardigheden vergroten 

Wij begrijpen ook dat het misschien moeilijk is om bij te blijven. Je hebt nog maar net leren typen met 10 vingers en nu al moet je jouw iPhone moeiteloos kunnen bedienen en weten wat een Cloud is en hoe jij je bestanden erop zet. Je digitale vaardigheden vergroten doe je daarom via onlinecursussen. Bekijk wat er voor jou beschikbaar is onder de link. 

Dit verandert er in de komende 10 jaar 

We hebben op een rij gezet wat wij verwachten dat er gaat veranderen in de komende 10 jaar. 

Zelfrijdende auto’s 

Nu worden er voornamelijk nog tests gedaan. Maar met de komst van 5G in Nederland zullen ook zelfrijdende auto’s behoren tot het straatbeeld. Je houdt voldoende tijd over om onderweg te werken en hoeft alleen nog in te toetsen waar je heen wil. In 2030 is de verwachting dat alle nieuwe auto’s zelfstandig kunnen rijden. 

Crypto

Over 10 jaar is de verwachting dat iedereen beschikking heeft over een cryptocurrencie. Deze wordt dan waarschijnlijk gelinkt aan jouw huidige valuta. Bij een Euro zal die waarschijnlijk een cryptomunt genaamd de €URØ. Je kan via internetbankieren precies zien hoeveel digitale valuta je hebt en hoeveel je kan opnemen in cashgeld.  

Gedigitaliseerde bouw 

We zitten nu in een huizencrisis. Er komen te veel mensen bij en er zijn te weinig woningen. Daarom wordt ook in de bouwsector geïnvesteerd op digitalisering. Dit betekent dat je steeds meer prefab bouw hebt. Zo komen er met vrachtwagens vrijwel complete huizen binnen die binnen en paar dagen klaar zijn. 

Online shoppen 

De winkels zullen steeds meer uit het straatbeeld verdwijnen. Hier komen grote waarhuizen voor in de plaats waar je interactief door heen kan lopen. Zo kan je precies zien of een kledingstuk je staat of niet. Daarnaast kan je bijna alleen nog maar online shoppen. 

Spraakherkenning 

Je hebt nu natuurlijk al spraakherkenning op je telefoon maar het wordt nog niet veel gebruikt. De verwachting is dat in een slimme woning steeds meer snufjes komen die je met spraak kan bedienen. Van het sluiten van gordijnen tot het aandoen van de verlichting. De apparaten kennen we nu al, maar de verwachting is dat ze vanaf 2030 door 50% van de bevolking dagelijks gebruikt gaan worden. 

Digitaal mee veranderen 

Het lijkt bijna alsof je geen keuze hebt en moet mee veranderen met de digitale wereld. Een beetje digitale geletterdheid is wel handig. Maar toch hoef jij geen digitale kunstenaar te zijn. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer mensen die geen social mediakanalen meer hebben of nog steeds in oude auto’s blijven rijden. Je kan dus meegaan tot op een bepaalde hoogte met de digitale veranderingen.