2020 in zicht: Zoveel Nederlanders stappen in December over van Zorgverzekeraar

Je contract met een zorgverzekeraar loopt altijd van 1 januari tot en met 31 december. Begin november ontvang je de nieuwe polis voor het komende jaar en dat is het moment waarop je over kunt gaan stappen. Je hebt tot 1 januari de tijd om over te stappen, daarna loopt je contract weer een jaar. Veel mensen denken dat het aanbod wel ongeveer overal hetzelfde zou zijn, maar niets is minder waar. Het kan echt de moeite zijn om te switchen, waardoor je goedkoper uit bent of een beter pakket, passend bij jouw wensen, krijgt. Benieuwd hoe dat werkt en hoeveel Nederlanders overstappen?

Vergelijken

Misschien zit jij al jaren bij dezelfde aanbieder en heb je al die tijd hetzelfde pakket. Maar gedurende je leven verandert je behoefte aan zorg. Het is dus een goede zaak om regelmatig eens te kijken of het pakket nog bij je wensen past. Weet je wat je belangrijk vindt, dan kun je makkelijk aanbieders vergelijken via de zorgvergelijker. Dan zie je in één oogopslag welke verzekering het goedkoopste is voor jou.

1 miljoen overstappers

Elk jaar stappen ongeveer 1 miljoen Nederlanders over naar een andere zorgverzekering. In 2013 werd het absolute hoogtepunt van 1,2 miljoen overstapper gehaald en sinds 2015 (1,14 miljoen) daalde het aantal overstappers. Zo switchen eind 2017 nog maar 910.000 mensen over van zorgverzekeraar. Voor 2019 was het aantal echter weer hoger en lag het niveau weer op 1,2 miljoen. Dit betekent dat jaarlijks zo’n 5,5% tot 7,5% de overstap maakt.

Hiervan stapte afgelopen jaar bijna de helft pas na de kerst over, maar liefst 16% deed dat zelfs op de laatste dag dat het mogelijk was: 31 december. Dit is een trend die alle jaren te zien is, het lijkt typisch zo’n klusje dat je doet in de rustige dagen tussen kerst en oud en nieuw. Gelukkig is een zorgverzekering afsluiten in de meeste gevallen niet zo heel lastig en kun je dit veelal online doen. Dus laat jij het ook tot de laatste dag liggen, dan kun je alsnog prima switchen!

Natura of restitutiepolis

Steeds minder mensen kiezen voor een restitutiepolis, waarbij je helemaal vrij bent in de zorg die je kiest. Dat komt mede omdat deze steeds duurder wordt, vooral in vergelijk met de naturapolis. Bij deze laatste betaalt de aanbieder de rekening rechtstreeks aan de zorgverlener, mits die is aangesloten bij de aanbieder. Er worden steeds meer contracten gesloten tussen zorgverleners en verzekeraars, waardoor je met de goedkopere naturapolis ook op de meeste plekken gewoon terecht kunt.