4 Creatieve manieren om als starter een hypotheek te regelen

In de huidige huizenmarkt valt het als starter nog niet mee om een huis te kopen. De huizenprijzen zijn zo hoog dat je een goed salaris moet hebben om überhaupt iets te kopen. En met een beetje pech kaapt iemand anders je droomhuis voor je neus weg, soms zelfs om te verhuren. Maar niet getreurd, ook voor starters zijn wel mogelijkheden, je moet alleen slim (en snel) zijn! Laten we beginnen bij de hypotheek: hoe zorg je er als starter voor een hypotheek te krijgen voor je droomhuis?

Neem een roommate

Ben je single en wil je heel graag een huis kopen, maar heb je het budget er in je eentje gewoon niet voor? Overweeg dan om een roommate, oftewel een huisgenoot, te nemen. En dan bedoelen we niet de harige variant, maar een vriend of vriendin. Je zou ook met een onbekende samen kunnen gaan leven, maar aangezien je een huis gaat kopen, moet je iemand wel echt vertrouwen. Dus vraag eens rond onder single vrienden, of die niet ook een huis zouden willen kopen.

Je hebt twee opties: samen een hypotheek afsluiten waarbij beide inkomens tellen, of jij de hypotheek waarbij je huur ontvangt van je huisgenoot. Dit laatste telt als inkomen en daardoor kun je een hogere hypotheek krijgen. Overleg dit wel met de hypotheekverstrekker.

Lagere rente is niet automatisch hogere hypotheek

Dit wordt vaak wel gedacht, maar in sommige gevallen kan een paar honderdsten procent een enorm verschil maken. Ga dus aan het rekenen voordat je een hypotheek af gaat sluiten en bepaal bij welke rente jij de hoogste hypotheek krijgt. Vaak is dit bij een niet afgerond percentage (dus 2,51% is beter dan 2,5%). Hiervoor zul je wellicht verschillende soorten hypotheken en rentevastperiodes moeten combineren, maar het hypotheekbedrag kan dan maar zo duizenden euro’s hoger zijn (en in je portemonnee maakt het niet zo veel uit).

Los je (studie)lening af

Weinig creatief misschien, maar wel heel nuttig. Elke euro die jij moet aflossen aan een lening betekent een euro minder die je aan een hypotheek kan uitgeven. Hypotheekverstrekkers moeten hier rekening mee houden, dus een lening betekent minder hypotheek. Heb je nou zelf niet genoeg geld om de schuld in één keer af te lossen? Meestal mogen je ouders je belastingvrij helpen,  mits het als doel heeft om een huis te kopen.

Plan een energiezuinige verbouwing

Om meer dan de woningwaarde te mogen lenen, moet je kunnen aantonen dat je gaat verbouwen. Deze verbouwing moet meerwaarde creëren. Bij een verbouwing voor het energiezuiniger maken van een woning, mag je nóg meer lenen. Zo kun je dus toch dat oudere huis kopen én er straks comfortabel en warmpjes bij zitten!