5 redenen waarom werken in het onderwijs zo leuk is

Het onderwijs ingaan is iets wat volgens cijfers steeds minder aantrekkelijke zou zijn geworden. Maar waarom eigenlijk? Werken in het onderwijs is juist een ontzettend dankbaar beroep en je betekent iets heel belangrijks voor jongeren – die natuurlijk de toekomst zijn. Benieuwd waarom het echt de moeite waard is om het onderwijs in te gaan? Wij hebben de belangrijkste redenen voor je opgesomd.

Fijne vakanties

Een mooie bijkomstigheid aan werken in het onderwijs (en een belangrijk onderdeel wat vaak als groot voordeel voor het onderwijs genoemd wordt) is dat je veel vakantiedagen hebt dan je zou hebben bij een normale kantoorbaan. Je hebt immers altijd vakantie wanneer de kinderen dat ook hebben. Het zou echter we kunnen voorkomen dat je soms ni je vakanties moet doorwerken -bijvoorbeeld omdat er nakijkwerk is- maar zelfs dat weegt niet op tegen de voordelen van de vele vakanties.

Zelf leren

Het mooie aan het onderwijs is dat je niet alleen de jonge generatie iets kunt leren, om iets goed te kunnen uitleggen moet je het zelf ook goed beheersen. Dat betekent dat je zelf ook veel zult leren over de stof waarin je les gaat geven. Zo beheersen Nederlands docenten de Nederlandse taal natuurlijk ontzettend goed, wat van pas kan komen bij veel verschillende aspecten van het leven. Ze zullen je als Nederlands docent waarschijnlijk niet snel betrappen op een d/t fout, en dat maakt je geschreven werk of formele e-mails professioneler. Overweeg je om te beginnen aan een opleiding, dan zou je Nederlands studeren hbo kunnen overwegen.

Goed betaald

Om de toestroom naar een onderwijs opleiding te stimuleren, heeft de overheid besloten dat leraren beter betaald moeten krijgen. Politieke partijen zoals D66 steunen het onderwijs en vinden dat hier veel meer geld naar toe moet. Nog steeds is volgens sommigen het onderwijs onderbetaald, maar daar lijkt dus in ieder geval steeds meer verandering in te komen – omdat steeds meer mensen, ook in Den Haag, het belang zien van investeren in onderwijs.

red apple fruit on four pyle books

Kinderen

Werken met kinderen is iets waar je van moet houden, maar wanneer je goed bent met kinderen is het ideaal om hier ook je werk van te kunnen maken. Kinderen zijn, doordat ze sommige sociale normen of verwachtingen (nog) niet begrijpen, vaak een stuk ongeremder en eerlijker dan volwassenen. Dat maakt ze ontzettend puur en vaak heel vermakelijk. Word jij ook altijd blij van kinderen, ongeacht hun leeftijd, dan is een baan in het onderwijs echt wat voor jou.

Je brengt iets voor de toekomst

We noemden het al even – maar kinderen zijn natuurlijk de volwassenen van de toekomst. Investeren in hun toekomst betekent ook investeren in een betere wereld. En wie zou hierin nou niet zijn steentje willen bijdragen? Uiteindelijk is at natuurlijk waar het in het leven om draait: iets kunnen doorgeven aan de generatie(s) na jou. Dat het onderwijs deze rol mag vervullen, is misschien wel het belangrijkste onderdeel wat deze baan zo bijzonder en onbetaalbaar maakt.