Accuboormachine: wat is het verschil met een boorhamer?

We hebben allemaal weleens in de bouwmarkt gestaan en voor het schap met boormachines gestaan. De keuze is reuze! Maar heb je een accuboormachine nodig? Neem je toch een klopboormachine mee naar huis? Of wordt het toch de boorhamer? In deze blog leggen we jou het verschil uit tussen deze verschillende machinale hamers. Lees je mee?

Vroeger had je een hamer en daarmee kun je een spijker in de muur slaan. Maar toen kwam de technologie en bedachten ze zich dat het veel makkelijker was als een apparaat deze toch wel zware klus over kon nemen. En toen was de boormachine geboren. De kans is groot dat bijna elk huishouden wel een accu boormachine huis heeft liggen. Dat komt omdat deze het meest toegankelijk is en vaak ook het meeste wordt gebruikt. Maar wat doet deze nu precies dan?

Accuboormachine

We zeiden het net al eventjes, maar een accuboormachine is vaak het meest gebruikt elektrische gereedschap in huis. Dat komt omdat het apparaat zo ongelooflijk veelzijdig is. Hoe komt dit? Je er met dit apparaat verschillende schroeven in de muur krijgen. Maar dat niet alleen. Je kan bijvoorbeeld schroeven uit een kast halen of juist erin draaien. Het is dus meer dan alleen een apparaat om ergens een schilderijtje op te hangen. Het is vaak zo dat een apparaat met een hoog vermogen in de accu vaak ook het langste mee gaat. Tegenwoordig heb je ook veel accuboormachines met een snellader. Waardoor je snel weer door kan. Of kies voor een accuboormachine uit een lijn waardoor je meerdere accu’s hebt die op meerdere apparaten kunnen.

Klopboormachine

Als je stenen muren hebt of muren van beton dan ga je daar met een gewone accuboormachine niet in komen. Dat komt omdat een boormachine draait, maar een klopboormachine die – je raadt het al – klopt. Hierdoor wordt er een klein gaat je in steen of beton geklopt. Met een plug kun je hier dan iets kunnen ophangen. Deze machines hebben ook meer kracht waardoor ze meer trillingen kunnen veroorzaken. Houd er rekening mee dat dit apparaat ook meer geluid produceert waardoor je ook moet rekenen op meer gehoorbescherming. Wel zo belangrijk!

Boorhamer

En dan heb je nog de boorhamer. Dit apparaat is echt voor het grote en zware werk. En zal je dus ook niet snel vinden in de gewone huis-tuin-en-keuken gereedschap. Het is echt een item voor in de bouw of je moet zelf flink gaan klussen en bijvoorbeeld de tegels eruit willen bikken in de woonkamer. Je hebt er dan ook speciale boren en beitels voor nodig.

Waar moet je opletten bij het kopen van een boormachine?

Omdat de ene boormachine de andere niet is, is het goed om ook even te letten op waar je kunt letten wanneer je er eentje gaat aanschaffen. Allereerst is het belangrijk dat je let op volt en de watt. Want er zijn nu eenmaal lichtere en zware klussen op te lossen. Zo heb je boormachines die geschrikt zijn voor het lichte schroefwerk en uiteraard voor de zware klussen. Laat je hier goed over informeren. Dat kan online of in de bouwmarkt!

Klusideeën nodig? Check dit artikel!