Alles wat je moet weten over het beroep van de deurwaarder  

Waarschijnlijk heb je wel eens van een incassobureau gehoord. Dit is natuurlijk een speciaal bureau waar deurwaarders werken die achter niet betaalde vorderingen aangaan. Over het algemeen is het geen goed teken als je een deurwaarder voor de deur krijgt. Heb jij je altijd al afgevraagd wat het inhoudt om deurwaarder te zijn? En ben je benieuwd hoe je dit het beste kunt worden? Om hier antwoord op te krijgen raden wij je aan om snel verder te lezen. We hebben in dit artikel namelijk dé belangrijkste info over de deurwaarder voor je op een rijtje gezet!

Functie van de deurwaarder

Goed, laten we maar eens beginnen bij het begin. Wat doet een deurwaarder van Juristu vraag je je af? Een deurwaarder is een medewerker van een incassobureau. Dit is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het innen van schulden bij particulieren of bedrijven. De primaire taak van deurwaarder bij een incassobureau is het innen van geld dat verschuldigd is aan zijn klanten. Dit wordt over het algemeen gedaan door op verschillende manieren contact op te nemen met de mensen die nog moeten betalen.

Taken van de deurwaarder

Deurwaarders hebben vaak een negatieve reputatie vanwege hun vasthoudendheid. Veel mensen vinden het een groep die alleen maar uit is op geld. Zo worden ze zelfs beticht van het hebben van een gevoelloze aanpak Het is echter belangrijk op te merken dat incassobureaus worden gereguleerd door wetten en voorschriften. Alle dingen die de deurwaarder doet worden dan ook gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze wel op de juiste manier te werk gaan. Een deurwaarder houdt zich onder andere bezig met het volgende:

  • Contact opnemen met debiteuren

De deurwaarder gaat dus achter degene aan die nog moet betalen, ook wel de debiteur genoemd. Zij kunnen dit doen door middel van telefoongesprekken, e-mails, brieven of persoonlijke bezoeken. Het doel is om de debiteur over te halen zijn schuld af te lossen.

  • Onderhandelen over betalingsregelingen

Als een debiteur niet in staat is om zijn schuld volledig te betalen, kan deurwaarder onderhandelen over een betalingsregeling. Hierbij wordt een vast bedrag afgesproken dat de debiteur elke maand zal betalen totdat de schuld is afbetaald.

Hoe word je deurwaarder?

Mensen die willen werken als deurwaarder hebben doorgaans geen formeel diploma of certificaat nodig. Veel werkgevers geven echter de voorkeur aan kandidaten met een universitaire opleiding of relevante werkervaring. Nieuwe werknemers worden meestal opgeleid door iemand die het al wat langer doet. Dit wordt uiteraard gedaan om de kwaliteit te waarborgen. Van belang om te weten is dat een deurwaarder nooit een valse verklaring mag afleggen of dreigen met juridische stappen die zij niet kunnen nemen. Gelukkig krijg je dit altijd geleerd tijdens het opleidingstraject bij het incassobureau zelf. Op die manier weet je precies wat je wel en niet mag doen wanneer je voor het eerst als deurwaarder aan de slag gaat.