De beste zonnepanelen van 2019

Zonnepanelen zijn de uitgelezen manier om zelf duurzame energie op te wekken en zo meteen je energierekening drastisch te verlagen. Tegelijkertijd is het een behoorlijke investering en daarom is het niet meer dan logisch dat je er zeker van wilt zijn dat je een goede aankoop doet. 

Dat Zonnepanelen in opmars zijn is duidelijk. De resultaten van zonnepanelen worden door experts uitgebreid getest. De website zonnepanelen.net doet uitgebreid verslag van hun bevindingen. Daaruit blijkt dat de zonnepanelen die in Azië zijn gemaakt over het algemeen hoog in de ranglijsten staan. Maar dat is niet altijd het geval. Ook de Duitsers doen – degelijk als ze zijn – in deze sector zeer goede zaken.

Beste merken zonnepanelen

De beste merken waar je zonnepanelen van kunt kopen zijn Conergy (Duitsland), AEG (Duitsland), Solar Frontier (Japan), Renesola (China), NSP (Taiwan) en Boviet (Vietnam). Zij scoren allemaal bovengemiddeld goed. In februari van dit jaar kwam de panelen van die Vietnamese fabrikant nog als beste uit de test. Dat was met het type BVM6610P-255. Die heeft een capaciteit van 255 WP met een opbrengst van 16,71 KwH en scoorde in totaal 00655 KWh/WP.

Optimaliseer het resultaat

Behalve een goed merk, zijn er meer zaken waar je naar moet kijken om de resultaten van je zonnepanelen te optimaliseren. Zo is de oppervlakte van je dak natuurlijk van groot belang als het gaat om de hoeveelheid panelen die je kunt plaatsen. Maar ook de hellingshoek, de richting en de schaduw beïnvloeden de te behalen resultaten.

Zonnepanelen presteren in hoek van ongeveer 35 graden optimaal, je kunt ze het beste richten op het zuiden – omdat daar de zon het langste schijnt – en daarnaast moet je ook nog eens rekening houden met daken die deels in de schaduw liggen. Dat laatste hoeft overigens niet per definitie een negatief effect te hebben op andere panelen. De Consumentenbond raadt bijvoorbeeld aan om in dat geval te kijken naar opties als micro-omvormers en power optimizers.

Zakelijk zonnepanelen aanschaffen

Begint het je al te duizelen als je ziet waar je allemaal aan moet denken en hoeveel verschillende aanbieders je hebt, maar zou je toch graag zonnepanelen willen aanschaffen voor jouw bedrijf? Bijvoorbeeld omdat je je steentje wil bijdragen aan een beter milieu, omdat je geld wilt verdienen aan het terugleveren van de stroom, of misschien om minder afhankelijk te zijn van een energieleverancier. Dan kun je overwegen om hulp in te schakelen van externe en onafhankelijke partijen, die expert zijn op het gebied van zakelijke zonnepanelen.

Advies en begeleiding

Zo’n partij kan je van begin tot eind adviseren en je door het hele proces heen loodsen. Zonnestroom zorgt er bijvoorbeeld voor dat je als ondernemer nog maar met één partij te maken hebt om alles te regelen. Zij vormen de tussenschakel naar alle andere partijen die nodig zijn om alles op elkaar af te stemmen. Daarnaast helpen ze je bij het finetunen van je project, het aanvragen van subsidies en het onderhandelen met betrokken partijen. Zo kun je altijd rekenen op ondersteuning en begeleiding wanneer je dat nodig hebt. Dat scheelt een hoop kopzorgen.