Dit moet je weten over cryptocurrency

Je kan niet bij het koffiezetapparaat van je werk aankomen of het is alweer het gesprek van de dag: cryptocurrency. Maar wat is het nu precies? En nog belangrijk: wat moet jij ermee? In deze blog vertellen we jou alles wat je moet weten over cryptocurrency. Lees je mee?

Allereerst: wat is het nu precies? Cryptocurrency is een nieuwe manier van betalen. Het wordt ook wel het digitale betalen genoemd. En op steeds meer plekken kun je ook daadwerkelijk betalen met deze digitale munt. Maar deze digitale tegoeden worden beheerd door algoritmes. Het is dus niet zo dat je ergens jouw cryptocurrency kan pinnen om dan met een briefje van 100 bitcoin een brood kan kopen. Er is geen fysieke vorm van deze munt.

Bitvavo

Goed om ook even te vertellen: wil jij aan de slag met bitcoins of andere een currency? Check dan even de laatste Bitvavo review. Deze relatief nieuwe exhange is namelijk van Nederlandse bodem. Je kan rekenen op een hele veilige dienstverlening, maar ook nog eens eentje die gebruiksvriendelijke is en veilig en betrouwbaar. Zeker als je net begint kan dat wel heel prettig en veilig zijn.  Je kan daarnaast ook rekenen op een welkomstbonus tot wel 1000 euro zonder kosten te maken! Verder is het ook nog eens heel betrouwbaar omdat alle tegoeden beheerd worden door de stichting Bitvavo Payments. Even checken dus!

Terug naar dat koffiezetapparaat want de kans is groot dat je daar allemaal woorden om je hoofd geslingerd krijgt waar je nog nooit van hebt gehoord. Denk aan blockchain, mining, wisseldienst, wallet of een stablecoin. Als de aarde van een crypto is gekoppeld aan bijvoorbeeld geld of een andere maatstaaf dan noemen we dat een stablecoin. Hierdoor kan de waarden juist stabiliseren. Cryptocurrency kan tenslotte behoorlijk schommelen.

Wallet, mining en wisseldienst

En er is nog meer. Je wallet is eigenlijk heel simpel. Je kan dit namelijk zien als jouw bankrekening maar dan speciaal ontwikkelt voor crypto’s. Hier kan je dus zien hoeveel winst je hebt gemaakt in de afgelopen maanden en vanaf hier kan je andere cryptomunten verkopen of juist aankopen. Als we het hebben over de blockchain dan wordt hiermee bedoeld dat alle transacties die jij met jouw cryptomunt hebt uitgevoerd worden geregistreerd. Op deze manier wordt alles dus bijgehouden. Hetzelfde geldt voor mining, dit is een ander woord door nieuwe transacties die worden vastgelegd in die blockchain.

Voordelen cryptocurrency

Je vraagt je waarschijnlijk ook af: is het nu goed om hieraan mee te doen? Allereerst is een groot voordeel dat crypto’s altijd toegankelijk zijn. Waarbij andere banken altijd een soort tussenkomst zijn, denk aan een derde partij, is dat bij crypto niet. Dat was ooit ook de reden waarom ze hiermee ooit zijn begonnen. Maar juist omdat crypto’s een wat onstabiel karakter heeft zorgt dit er ook voor dat je gemakkelijk veel geld kunt verliezen. Zie handelen in crypto dan ook als een soort gokken. Je kan er veel geld mee verdienen, maar handel nooit met geld dat je nodig hebt. Gebruik enkel en alleen een x-bedrag dat je ook daadwerkelijk kunt missen.

Ben je benieuwd hoeveel Nederlanders beleggen in crypto? Lees dan even verder.