Geld verdienen als Voice over, zo werkt dat!

Soms hoor je over bepaalde functies en denk je: is het mogelijk om híermee mijn geld te verdienen? Voor iedereen die niet staat te springen om een baan van 9 tot 5, en op zoek is naar wat meer creativiteit in zijn werk en het meer praktisch kunnen inzetten van zijn of haar talent, is een voice over misschien een geschikte baan. Heb je een mooie stem? Dan zou dit zomaar iets voor jou kunnen zijn. Hoe je hiermee precies je geld kunt verdienen, wat hierbij kunt kijken en of je het fulltime zou kunnen doen, bespreken we in dit artikel.

Freelance

Als voice over is de kans groot dat je als freelancer aan de slag gaat. Omdat je waarschijnlijk verschillende opdrachten zal willen doen bij verschillende werkgevers, is het makkelijker om als freelancer te werken dan om bij één bedrijf in loondienst te gaan .Als freelancer heb je als het ware een eigen bedrijf (een eenmanszaak) die mensen kunnen inhuren om bepaalde diensten te kunnen verrichten. Jij maakt vervolgens vanuit je bedrijf een factuur (tevens voor deze diensten) en zo wordt je uitbetaald. Voor meer informatie over freelancer en zzp werkzaamheden, kun je terecht op de website van de KvK.

Animatie- of bedrijfsfilms

Als voice over hoef je niet altijd de grote klussen op te pakken, maar kun je ook in aanmerking komen voor kleinere opdrachten, bijvoorbeeld voor animatiefilmpjes die ze op scholen of universiteiten gebruiken, of bij een bedrijfsfilm die wordt ontwikkeld om werknemers meer kennis te laten vernemen over ene bepaald onderwerp. Dit maakt dat het aanbod van verschillende klussen voor voice overs groter is en het het werk wat minder onzeker maakt. Door ook dit soort klussen op te pakken zou je er tevens voor kunnen zorgen dat je je voice over werk fulltime zou kunnen doen.

bokeh photography of condenser microphone

Voice over bureau

Veel voice overs worden ingezet via een bureau. Het grote voordeel hiervan is dat het bureau actief op zoek is naar klanten, en jij als voice over dus meteen een groot klantenbestand zal hebben. Zit je eenmaal bij een bureau, dan is het hele gemakkelijk om nieuwe opdrachten te vinden. Het nadeel is echter dat je een deel van je verdiensten afstaan aan het bureau in kwestie, vaak ongeveer 30%.

Verdiensten

Het gemiddelde bedrag wat wordt verdiend met een voice over klus is 200 euro, maar de prijzen schommelen tussen de 180 en 220. Gemiddeld gezien zou je met zo’n klus ongeveer twee uur bezig zijn, dus wanneer je dit een paar keer per maand doet, kost dit je niet eens heel veel tijd maar levert het je wel heel veel geld op.

Voice over zonder netwerk?

Als voice over zou het ook mogelijk zin om te opereren zonder netwerk, maar in veel gevallen is het af te raden. Een voice over bureau neemt vrijwel altijd namelijk ook de marketing op zich, om jou als voice over te promoten. Werk je zonder bureau, dan zal je een flinke duit in het zakje moeten doen om dezelfde promoties te kunnen evenaren. Ook zal je je moeten afvragen of je netwerk groot genoeg is. Met een klein netwerk zal het aantal klussen waarschijnlijk ook minder groot zijn.