Kijken hoe vaak iemand je whatsapp bekijkt

We gebruiken het communicatiemiddel Whatsapp bijna elke dag. Hoe vaker je Whatsapp gebruikt, hoe meer data er beschikbaar is. Maar kan je ook zien of iemand jouw Whatsapp bekijkt?

Privacy op je telefoon

Privacy is de laatste jaren steeds meer in het geding gekomen. Bedrijven zoals Facebook en Google weten ontzettend veel van je. Waarschijnlijk meer dan dat je wil. Dat komt omdat je je smartphone waarschijnlijk altijd bij je hebt als je de deur uit gaat. Zo kunnen ze met de gps in je mobiel zien waar je bent geweest. Whatsapp je veel met vrienden, weet ook Facebook hoe vaak je online bent, waar je bent als je een locatie deelt en wie je favoriete contacten zijn. Een beetje omstreden natuurlijk, want mag een bedrijf zoveel informatie over jou bezitten? En kan je zelf ook informatie over anderen verkrijgen?

Chatwatch

Met de nieuw app Chatwatch maken we het allemaal nog wat ingewikkelder. Deze app maakt het namelijk mogelijk om je Whatsapp-contacten te bespioneren. Zo kan jij dus kijken waar je vrienden uithangen. De beschrijving van de app is als volgt: ‘De app houdt precies bij wanneer je vrienden online waren op Whatsapp. Waren vriend X en vriend Y allebei drie keer achter elkaar op exact hetzelfde moment online? Dan is de kans groot dat ze een gesprek hadden. De app houdt dit en nog veel meer bij.’

Chatwatch omzeilen

Je kan deze app Chatwatch helaas niet omzeilen. Iedereen kan van elkaar zien wanneer een ander online is geweest. Ook als je de optie ‘laats gezien’ uitgeschakeld hebt staan. Niet alleen dat, Chatwatch kan jou laten zien wanneer twee contacten waarschijnlijk contact met elkaar hadden en ook wanneer jouw contacten online zijn geweest. Je kan ermee kijken hoelang iemand online was. Zo kan je dus van iedereen in je contactenlijst ongeveer weten hoe laat ze naar bed gaan. Dat is best wel creepy.

Deze Chatwatch kan dus ontzettend veel van ons weten en ook jij kan dus via deze app je vrienden bespieden. Niet heel verantwoord zou je zeggen. Dat weten de makers van deze app heus ook wel. Ze hebben de app naar eigen zeggen ontwikkeld om te laten zien dat data heel makkelijk te misbruiken is. Ze hopen met deze actie dan ook aandacht te vragen voor de situatie waarin Facebook zich bevindt.

Gratis app

De app Chatwatch is overigens niet gratis. Zo betaal je twee euro om twee telefoonnummers een week lang in de gaten te houden. Zo loopt dat op per vijf nummers per week voor vier euro en tien nummers voor zeven euro. Niet iedereen heeft dat er natuurlijk voor over om je vrienden te bespioneren. Dat is maar goed ook, want hoe vervelend zou jij het vinden als je weet dat je een week lang in de gaten gehouden wordt door iemand die je kent.

Whatsactivity

Een andere app genaamd Whatsactivity houdt ook jou contacten in de gaten. Met wie ze whatsappen, hoe vaak ze online zijn en wanneer ze online zijn. Eigenlijk houdt deze app alles bij van alle contacten die je wil volgen. Je kan een bepaald nummer kiezen dat je wil volgen en snel inzien wat deze persoon met zijn Whatsapp doet. Je kan echter geen berichten meelezen die worden geschreven. Je kan het letterlijke gesprek dus niet volgen. Wel kan je zien met wat voor nummer een persoon contact heeft.

Wie kijkt er in mijn Whatsapp berichten?

Ervaar je wel eens dat er een bericht op je telefoon of social media al geopend is? Dan is de kans groot dat iemand je in de gaten houdt. Soms maken we het andere mensen ook wel erg makkelijk. Even snel inloggen op iemand anders computer en je eigen Facebook-pagina open laten staan, is ook niet heel handig. Een goede vriend zal al vanzelfsprekend (na een leuk berichtje op de homepage) gewoon uitloggen. Meer achterdochtige types kunnen dan heel makkelijk in al je privéberichten rondsneupen. Doe jezelf dus een plezier en log altijd uit.

Privacy instellingen

Ondanks de mogelijkheid tot hacken en het gebruik van andere apps om jou gegevens in te zien, zijn er ook een paar instellingen die je zelf kan veranderen. Zo maak je jouw Whatsapp-profiel al een stuk beter bestand tegen stalkers.

Niet voor iedereen zichtbaar in groepschats

Word jij vaak in een groepschat gegooid? Dan bestaat er een grote kans dat je meerdere personen in die app niet kent. Wil je dan wel dat ze je profielfoto en nummer kunnen bekijken? Ik denk het niet. Voor de zekerheid kan je jezelf op anoniem zetten. Ga naar je Whatsapp instellingen en klik op ‘account’ en vervolgens ‘privacy’. Hier kan je instellen wie jouw foto en wie je status kan bekijken. Deze kan je alleen veranderen naar ‘iedereen’, ‘mijn contacten’ en ‘niemand’. Maar goed, iets is beter dan niets.

Weg met de blauwe vinkjes

Vind je het vervelend dat de blauwe vinkjes nog bij jou aanstaan? En vragen je vrienden je snel te reageren, want je hebt hun bericht al gelezen? Daar ben je gauw genoeg klaar mee. Zet de blauwe controle vinkjes uit door naar je instellingen op Whatsapp te gaan en op ‘account’ te klikken. Ga vervolgens naar ‘privacy’ en zet dan de ‘leesbewijzen’ uit. Dat doe je door het balkje heen en weer te schuiven. Als het balkje grijs is van kleur, staat deze uit. Niemand kan nu zien of jij berichten wel of niet gelezen hebt. Wel zo lekker, een beetje privacy!