Zo vind je de opleiding die past bij jouw talenten

Niets lijkt vandaag de dag zo lastig te zijn dan het vinden van een opleiding die perfect bij je past. Het aanbod is gigantisch groot en vaak hebben we meerdere opleidingen of richtingen waar we wel iets mee zouden willen. Maar hoe voorkom je dat je een verkeerde keuze maakt? Hoe zorg je ervoor dat je ook daadwerkelijk gaat doen wat je leuk vindt? Wij proberen daar in deze blog antwoord op te geven. Lees je mee?

De hbo opleidingen schieten als paddenstoelen uit de grond. En wie denkt dat dat het allemaal makkelijker maakt, heeft het goed mis. Het is juist moeilijker dan ooit om een opleiding te vinden die volledig bij je past. Toch is er een manier om erachter te komen.

Tip 1: begin op tijd met onderzoeken

Het vinden van een opleiding die bij je past, denk bijvoorbeeld aan hbo verpleegkunde, vergt tijd. Je kan niet van de een op de andere dag precies weten waar je behoefte aan hebt. Juist daarom is het belangrijk dat je op tijd begint met onderzoeken waar je nu precies behoefte aan hebt. Denk bijvoorbeeld aan het bezoeken van scholen, het bekijken van opleidingen en eventueel mee lopen. Met andere woorden: begin op tijd met het onderzoeken hiervan.

Tip 2: maak een lijst met eventuele beroepen die jij jezelf wel ziet doen

Door een lijst te maken maak je het voor jezelf een stuk meer helder. Welke opleidingen hebben je aandacht, wat heb je precies nodig voor het volgen van deze opleidingen en welke opleidingen hebben je voorkeuren? Vervolgens kan je per opleiding opschrijven wat je positief en negatief vindt aan het beroep en de opleiding. Weeg het tegen elkaar op.

Tip 3: spreek met mensen af die zich al in het werkveld bevinden

Hoe mooi een opleiding of studierichting ook lijkt, de mensen in het werkveld kunnen pas echt er meer over vertellen. Dat maakt het ook zo belangrijk om je te verdiepen in het werkveld. Stel vragen aan deze mensen. Hoe vinden ze het? Hoe ervaren ze het? Wat vinden ze van het werk in het algemeen? En hoe vinden ze het specifiek, bijvoorbeeld op het gebied van loon of doorstudeerkansen.

Tip 4: houd een back-up plan achter de hand

Soms weet je 100% zeker wat je wilt gaan doen, totdat je het gaat doen. Houd dus altijd een back-up plan achter de hand. Wat zou je eventueel kunnen gaan doen wanneer het toch niet loopt zoals je had gehoopt. En soms kan het ook zijn dat je wordt uitgeloot. Dan is het goed om nog een optie 2 of 3 achter de hand te hebben.

Tip 5: bespreek je opties met andere mensen

Mensen die dichtbij je staan weten vaak ook wat jouw talenten zijn. Bespreek met hun wat jouw talenten zijn. Waar ben je goed in? Waar zit je kracht? En ook belangrijk: waar ben je misschien minder goed in. Bespreek mogelijke opleidingen met mensen die dichtbij je staan om zo te kijken welke opties zij goed bij jou vinden passen.